2023 2. kitabı
Okunma: 07 Ocak 2023 17:30
William Shakespeare’den okumuş olduğum ilk kitap, daha doğrusu hayatımda okuduğum ilk tiyatro eseri. Kendime kızıyorum, bu zamana kadar neden hep “tiyatro da okunur mu ya” dediğim için. Bu kitabı kızkardeşimin tavsiyesi ile okumaya başladım. Kitabın konusuna geçmeden önce kitap hakkında kısaca bahsedecek olursak eğer; kitap Türkiye İş Bankası Kültür Yayınlarından basılmış ve 19.basımını alıp okudum. 157 sayfadan oluşup İngilizce’den Özdemir Nutku tarafından çevrilmiştir. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınlarının çevirilerini de oldukça başarılı buluyorum. Kitabı bu yayından okumanızı tavsiye ediyorum kesinlikle. Kitabın asıl konusuna gelecek olursak içeriğine ayrıntılı olarak ele almak istemiyorum, spoiler vermemek amaçlı. :) Kitap ilk başta bir özetle başlıyor. Benim gibi ilk başta o kısmı okumayın, bu özet kaskını en sonunda okumanız daha faydalı olacaktır. Sonrasında kişiler ve kişiler arasındaki konuşmaların olduğu ana metin mevcut. Othello, Mağripli bir karakterdir. Peki bu Mağrip neresidir? Mağrip, Kuzeybatı Afrika ülkelerine verilen genel bir addır. Ve olaylar Kıbrıs’ta gerçekleşmektedir. Kitabı okuduğunuz sırada arka planın Osmanlı’nın Kıbrıs fetihlerini gerçekleştirip almayı başaramadığı zamanlara denk geldiğini görmekteyiz. Kıbrıs, Osmanlılar’ın ele geçirmesinden evvel Venediklilerin elinde bulunmaktaydı. Yani Kıbrıs adasında geçen bu olaylardaki çoğu kişinin Venediklilerden olduğunu söylemek mümkündür. Othello, savaşlarda kendisini başarıları ile kanıtlamış biri olup, Barbarantino adı verilen soylu bir adamın kızı olan Desdesmona ile evlenecektir. Fakat bu kızın babasının rızası ile değil, Desdesmona’nın Othello’ya kaçması ile başlamaktadır. Tam olarak hikaye buradan başlayıp, Othello’nun civarında bulunan kötü niyetli İago’nun da istediği mevkiye kendisinin değil, Cassio denilen subayın gelmesini çekememesi ile beraber başlar. Aynı zamanda Roderigo denilen bir karakter de Desdesmona’ya aşıktır ve Othello’nun onunla evlenmesini hazmedemez. Roderigo ve İago bunun üzerine planlar yapar. Roderigonun hedefi Desdesmona’yı kazanmaktır. Ama İago, hepsini kullanarak istediği mevkiye gelebilmek için önünde engel olan tüm dost ve düşmanı bu uğurda harcamak için uğraşır. Cassio’yu yerinden etmek için yaptığı planda Roderigo’nun ölümüne sebebiyet verecektir. Othello’nun da aklını çelip karısı Desdesmona’yı kıskanmasına ve karısının Cassio ile yasak ilişki yaşadığını ispatlamak için kumpaslar kuracaktır. Olayın sonunda Cassio sadece yaralanacaktır, İago’nun suçunu da karısı Emilia itiraf edecektir. Othello ve Desdesmona’ya gelecek olursak Othello’nun küçük bir kıskançlığın büyüyerek onun kendisini paha biçilmez sevgisini görmeyip boğarak öldürecektir. Othello’ya karısının suçsuz olduğu ispat edildiği zaman Othello buna dayanamayıp kendini bıçaklayarak öldürecektir. Olan yine aşka olacaktır, kısacası. Aşkta şüpheye yer yoktur. Aşkta birbirlerini seven iki tarafın birbirlerine olan sadakati vardır. Aşkta kıskançlığa yer yoktur. Bunu bu eseri okuduğunuzda çok iyi anlıyor olacağınızdan eminim. Tek kelime ile, “mükemmeldi”. Beni bu kitapla tanıştıran kardeşime, minnettarım. Hepinize iyi okumalar dilerim.
OthelloWilliam Shakespeare · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202426,8bin okunma