Oscar Wilde , Douglas'ın babası Queensberry Markisi tarafından eşcinsellikle suçlandıp Wilde'a iftira davası açtı, ancak bazı mahrem notlar bulundu ve Wilde daha sonra hapse atıldı. De Profundis ; ağır ahlaksızlık yasasından 2 yıl hüküm giydiği Reading hapishanesinde eski öğrencisi, arkadaşı ve sevgilisi Lord Alfred Douglas'a hitaben yazdığı pişmanlık, acı, hayal kırıklığı ile dolu 55.000 kelimelik bir mektup.
Wilde hapisten çıktıktan sonra, mektubu arkadaşı Robbie Ross'a verdi. Wilde mektubun başlığını "Epistola" koymasına rağmen arkadaşı Wilde'ın ölümünden 2 yıl sonra "De Profundis"in daha uygun olduğunu düşünerek bu ad ile mektubu yayımladı ancak böylece mektup asıl sahibine ulaştı. Serbest bırakıldığında kısa bir süre Napoli'de Douglas'la yaşadı ama 1902 de Oscar Wilde öldüğünde birbirlerinden ayrılmıştılar.
1912'de Wilde'ın De Profundis mektubunun gizlenmiş bölümlerinin yayımlanmasıyla, Douglas, eşcinselliğini kınamaya başlayıp eski arkadaşına sırtını döndü ve de Olive Custance adında bir şairle evlendip Raymond adında bir oğlu oldu.
“De Profundis”; sadece Douglas'ı değil, bir bütün olarak toplumu eleştiren, tartışmacı bir bilinç akışı kullanır. Daha geniş felsefi ikilemlere daldığı ve iyi düşünülüp, duygularına ağırlık verdiği etkileyici bir mektup.
mektupta çokça gecen "en büyük ahlaksızlık sığlıktır" alıntısı hayatta abartılı lükslerden başka bir şey istemeyen Douglas bağlamında gündeme getiriyor. Her okuduğumda aklıma Dorian'ı getirmeden edemedim.
bence kitap Wilde'ı daha çok tanımak istemekten öte Bossie'ye olan nefret, sevgi, kırgınlık, pişmanlık gibi zıt ama içinde aynı anda bulunan duygularını çok güzel bir dille açıkladığı için bile okunabilecek bir kitap.
De ProfundisOscar Wilde · Can Yayınları · 20235bin okunma