Bizim için cam kenarında oturan yaşlı bir kadın sadece ama, o ailesinin Güzide’si, arkadaşlarının Güzi’si, Malik’in ise Giz’i. Kucağındaki fotoğraf albümü kadar yıpranmış, yorgun.Sararan fotoğraflar gibi eskimiş bedeni.Ama ya anıları?Anılar eskir mi?Boynundaki kolyesi yanlışlıkla kopunca etrafa saçılan anılara ortak olmaya davet etti beni Güzide Hanım.Cıvıl cıvıl bir genç kız çıktı karşıma önce.Kalabalık bir ailenin son çocuğu Güzide.İki kız iki erkekten sonra yeniden hamile kalan annesi hiç istememiş onu.Hatta gidip aldırmış bile güya ama alacak nefesi varmış Güzide’nin.İkiz kardeşini alıp onu bırakmış doktor. Annesi mutfağını mabet yapmış adeta. Pişirsin, yedirsin,içirsin modunda, tüm gün mutfaktan çıkmayan,elleri hep ıslak, önlüğü boynunda,kolalı masa örtüsünü zafer madalyası gibi gören bir kadın.Babası egemenliğini kaybetmiş,süngüsü düşük bir doğu adamı.Yerinde yurdunda hükmü kalmayınca gelmiş Ankara’ya.Şimdi sözü anca ailesine geçiyor.Damarı tutunca inatçı,dediğim dedik ama bir yandan da kızına kıyamıyor.İki ablası erkenden evlenmiş çoluk çocuğa kavuşmuş annelerinin izinde,ev kadınlığını en yüksek mertebe görmekteler.İki abisi ise “kız kısmı” kafasıyla tepesindeler Güzide’nin.İşte böyle bir ailenin içinde kendi halinde savrulup dururken Güzide, ablasının komşusu Malik çıkıyor karşısına.Önce elindeki hortumla sırılsıklam ediyor Güzide’yi, sonra da o bal rengi gözlerle sırılsıklam aşık ediyor kendine. Buradan sonrası Güzide’nin herkese,her şeye rağmen ayakları üzerinde durmayı başaran bir kadın olma çabası.Bu yolda neler yaşanacak? #mahallekültürü #kalabalıkaile ortamlarının sıcaklığı,pişirilen nefis yemekler,kurulan mükellef sofralar, mis gibi börek kokusunun yayıldığı bahçeler,kavgalar çekişmeler arasında yine de #aile olmak, dostluk, arkadaşlık,mahalle baskısı, adımlarını atarken önüne çıkan dik yokuşlar, ama her şeye rağmen içine yerleşen aşk ve aşkla elele yürünen yollar.693 sayfa ne ara bitti anlamadan okuyacağınız #herdaim @berrynari ‘nın akıcı ve samimi kalemi ile #mutlakaokumalısınız dediğim romanlardan biri oldu benim için.Kendinizi bu kitabın sizi sarıp sarmalayacak sıcacık duygularından mahrum etmeyin. #sağliklavekitaplakalın @erbulakkitap