Her Daim

2022
Dağhan Külegeç Yayınları

2023 16. kitabı
Okunma: 30 Mart 2023 22:27
Bir çok duyguyu bir arada yaşatan Güzide'nin hikayesini okurken onun geçmişiyle birlikte yaşadıklarına adeta ortak oluyorsunuz. Güzide evin en küçük kızı olması ve onun üstünde herkesin söz sahibi olma isteği bir anlamda onun hayatına ipotek koymak gibiydi ama Güzide öylemiydi ablaları, ağabeyleri zamanı gelmiş olması gerekeni yapmış evlenip çoluk çocuğa karışmışlardı ama o okumalıydı onlar gibi olmayacaktı. Ilk görüşte aşık olduğu bal rengi gözlere sahip Malik,komşu kızı Duygu,kardeşi gibi sevdiği Polat her birinin Güzide'nin hayatındaki önemini ve hikayelerini aşk, dostluk, fedakarlık, hüznünü ayrılık gibi bütün duyguları içinizde hissedeceksiniz.. Kucağından yere düşen albümden saçılan fotoğraflar, tüm geçmişi yerlerdeydi .Tarih,mekân, zaman,yıllar, yaşanmışlıklar, çocukluğu, gençliği, geziler,kişiler birbirine girmişti. Sizde Güzide'nin geçmişine umuda yolculuğuna eşlik etmek isterseniz hemen alın okuyun diyorum.
Edebiyat & Roman
2023 6. kitabı
Bizim için cam kenarında oturan yaşlı bir kadın sadece ama, o ailesinin Güzide’si, arkadaşlarının Güzi’si, Malik’in ise Giz’i. Kucağındaki fotoğraf albümü kadar yıpranmış, yorgun.Sararan fotoğraflar gibi eskimiş bedeni.Ama ya anıları?Anılar eskir mi?Boynundaki kolyesi yanlışlıkla kopunca etrafa saçılan anılara ortak olmaya davet etti beni Güzide Hanım.Cıvıl cıvıl bir genç kız çıktı karşıma önce.Kalabalık bir ailenin son çocuğu Güzide.İki kız iki erkekten sonra yeniden hamile kalan annesi hiç istememiş onu.Hatta gidip aldırmış bile güya ama alacak nefesi varmış Güzide’nin.İkiz kardeşini alıp onu bırakmış doktor. Annesi mutfağını mabet yapmış adeta. Pişirsin, yedirsin,içirsin modunda, tüm gün mutfaktan çıkmayan,elleri hep ıslak, önlüğü boynunda,kolalı masa örtüsünü zafer madalyası gibi gören bir kadın.Babası egemenliğini kaybetmiş,süngüsü düşük bir doğu adamı.Yerinde yurdunda hükmü kalmayınca gelmiş Ankara’ya.Şimdi sözü anca ailesine geçiyor.Damarı tutunca inatçı,dediğim dedik ama bir yandan da kızına kıyamıyor.İki ablası erkenden evlenmiş çoluk çocuğa kavuşmuş annelerinin izinde,ev kadınlığını en yüksek mertebe görmekteler.İki abisi ise “kız kısmı” kafasıyla tepesindeler Güzide’nin.İşte böyle bir ailenin içinde kendi halinde savrulup dururken Güzide, ablasının komşusu Malik çıkıyor karşısına.Önce elindeki hortumla sırılsıklam ediyor Güzide’yi, sonra da o bal rengi gözlerle sırılsıklam aşık ediyor kendine. Buradan sonrası Güzide’nin herkese,her şeye rağmen ayakları üzerinde durmayı başaran bir kadın olma çabası.Bu yolda neler yaşanacak? #mahallekültürü #kalabalıkaile ortamlarının sıcaklığı,pişirilen nefis yemekler,kurulan mükellef sofralar, mis gibi börek kokusunun yayıldığı bahçeler,kavgalar çekişmeler arasında yine de #aile olmak, dostluk, arkadaşlık,mahalle
2023 5. kitabı
Çok güzel bir kitap okudum. Ana karakter üzerinden bir çok kişiye, olaya değinilen kitaplar ayrı tat veriyor. Güzide'yi okuyoruz kitapta. Lise döneminde yaşadığı dostlukları, aile çatışmalarını ve büyük aşkını. Aile'nin son çocuğu olduğu için biraz zorlu geçiyor zamanları. İki abisi iki ablası var onlar evli, evde tek çocuk Güzide. Başarılı ve hırslı biri Güzide. Okumak istiyor, abileri, ah o beni deli eden iki abisi karşı çıkıyorlar. Büyüdü artık evlensin diyorlar. Güzide tabii kii de onları dinlemiyor. Mesleğini eline almış, güçlü bir kadın oluyor... Veee.. Neyse devamını, arada anlatmadıklarımı sizler okuyun. Neler oldu neler. Büyük aşkı Malik ile yoluna devam etti mi?
2023 17. kitabı
Okunma: 27 Mart 2023 05:15
#okudumbitti #herdaim ~alıntılar~ “Bu hayat benim.Ben yaşayacak, ben düşecek, ben yükseleceğim.Yanımda yürümeyeceksiniz ayağıma taş koymayın, arkamdan da itmeyin!” "Kendinle , yaptıklarınla, yapabileceklerinle mutluysan başkalarına ihtiyacın yok ki senin." Merhabalar herkese günaydınlar Bugünki kitabım 693'lük sayfalık bir Roman! Nasıl bitti bende bilmiyorum demek ki sürükleyici olduğunu söylersem abartmış olmam.Gelelim hikayemizin kadın kahramanı Güzi'ye.O ailesinin Güzide’si, arkadaşlarının Güzi’si, Malik’in ise Giz’iydi.Güzide, iki ablası iki abisinden sonra dünyaya gelen son çocuktur. Annesi onu hiç istemeye istemeye doğurmuş Hatta aldırmaya kadar gitmiş bu istemezlik.Annesi bir kaç ay sonra karnı hala büyümeye devam edince bir terslik olduğunu anlamış ve tekrar doktara gitmesiyle ikizinin alınıp Güzi'nin hayat tutunduğunu öğrenmiş. Belki de istenmemenin kara lekesi olarak dudağının üzerine yerleştirilen kara doğum lekesi bile mücadeleci olacağına işaret etmişti. Babası memleketinde artık sözü geçmeyen bir adam olunca apar topar her şeyini aldığı gibi Ankara 'ya göç etmiş.Sadece ailesine söz geçirmeye çalışmış.İnatçı,dediğim dedik ama nedense kızına kıyamıyor gerçi Güzi ye hiçbir şey işlemiyor.Erkenden evlenen iki ablası ve abilerine inat Güzi bu düzeni bozup okumayı koymuş kafasına. Abileri "kız kısmı okuyupta ne yapacak,evlenmeli"demelerine rağmen onlara inat tüm gücüyle çalışmaya devam etmiş.Böyle bir ailenin içinde yaşayan Güzide Malik'le karşılaşıyor... Malik'le neler yaşıyorlar?Duygu kim?Güzide kafasına koyduğu planlarını gerçekleştirebilecek mi?Akçay’daki tatil günleri üniversite yılları nasıl geçiyor? Kütahya Kaplıcaları, Mersin, Yunanistan'da neler oluyor? Merak ettiniz di mi?.. #komşuluk #aileilişkileri #dostluk #arkadaşlık #aşk #ihanet gibi konuları
2025 6. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2025 00:00
Güzide, kucağında sararmış eski bir aile albümüyle oturuyordu. Boynundaki kolye bir anda kopup yere düştüğünde, geçmişine doğru bir yolculuğa çıkacağını hissetti. Hayatı, bu eski fotoğraflardaki anılardan çok daha fazlasını barındırıyordu. Güzide'nin babası, memleketinde artık sözü geçmeyen bir adam olunca, aile apar topar her şeyini toplayıp Ankara'ya göç etti. Güzide, ailenin son çocuğu ve istenmeyen kızı olarak dünyaya gelmişti. Abileri ve ablaları evlenip kendi yuvalarını kurarken, Güzide bu döngüyü kırmaya kararlıydı. Okumak ve meslek sahibi olmak için büyük bir çaba sarf etti. Bir gün, ablasının evine giderken yanlışlıkla üzerine su döken bal rengi gözlere sahip Malik, Güzide'nin hayatını kökten değiştirdi. Malik, bir anda onun dünyasında vazgeçilmez bir yer edindi. Güzide, ailesi için "Güzide", arkadaşları için "Güzi" ve Malik için "Giz" di Her ne kadar abileri, "kız kısmı okumaz" diyerek onu evlendirmek isteseler de, Güzide'nin azmi ve kararlılığı karşısında kimse duramadı. Lisenin son iki yılında ve üniversite yıllarında Malik'le yaşadığı aşk, hayatının en güzel dönemlerinden biriydi. Güzide, dediğini yapan, başı dik bir genç kadındı. Ancak, yapılan bir hata Malik ve Güzide'nin arasını açtı. Peki bu ikili, tüm zorluklara rağmen tekrar kavuşabilecek miydi? Bu kitap, uzun süredir kitaplığımda yer alan ve okumak için doğru zamanı beklediğim bir eserdi. Sonunda okuduğumda, aile, dostluk, arkadaşlık ve mahalle sıcaklığı gibi değerlerin içtenlikle anlatıldığı sımsıcak bir hikayeyle karşılaştım. Güzide’nin en yakın arkadaşı Duygu ve kardeşi gibi gördüğü Polat da hikayenin önemli parçalarıydı. Güzide, güçlü bir kadın olarak kendi kararlarını vermesi, hayal ettiği yerlere gidip gezmesi ve ayaklarının üzerinde durmasıyla beni etkiledi. Ancak, hikayede bazı sorunların
Edebiyat & Roman
2023 4. kitabı
Okunma: 11 Ocak 2023 23:52
HER DAİM/ BERRİN ARI Bugün ki durağımız Ankara, salondaki koyu oymalı masada aceleyle kahvaltı yaparken yakalıyoruz Güzide’yi. Telaşının nedeni; işe gitmek ya da bir yere yetişmek değil, kapının önünde oynayan çocukların sesleri... Neden derseniz Güzide yaşını almış, evinde yardımcısı ile yaşayan, tek eğlencesi ise kapıda oynayan çocukları izlemek, oyunlarına sesiyle ortak olmak... Çocukları görmek için eğilen Güzide, yeni yıkanan çamaşır kokusunu alınca, annesini anımsar. Sonra da teker teker bütün anıları canlanır gözünde... Güzü’nün zihninin içindeki düşünceleri, bizi de geçmişine doğru upuzun bir yolculuğa götürüyor onunla birlikte. Önce lise son sınıfa başladığı sene, Ankara'ya göç ettiğini öğreniyoruz. İki ablası, iki abisi olan Güzide ailenin beşinci çocuğu. Babası Zülküf Bey sert, otoriter, annesi Sara Hanım; hayatı temizlik ve mutfakla geçiren, herkesi memnun etmek için çabalayan çilekeş bir kadın. Ablaları Ferda ve Ayla erken yaşta evlenip yuvalarını kurmuş, keza abileri Yusuf ve Oğuz da öyle... Güzide’nin tek derdi ise okumak... Fakat gelin görün ki aile onun okumasına pek sıcak bakmıyor. Hele abileri tamamen karşı, “ kız kısmı ne yapacak, o kadar okuyup “ diye önüne set çekme peşindeler. Sizin anlayacağınız Güzide pek dertli... Neyse ki kapı komşuları Duygu var; onu dinleyen, güldüren...Bir de kamp arkadaşı Polat var; onu anlayan, tanıyan.Tabii sadece bu kadar değil, daha kimler var kimler veee neler olmuş neler...Size hangi birini anlatsam, bir diğeri eksik kalır. Duygu’nun bir anda sırra kadem basmasından mı, Güzide'nin ilk görüşte aşık olduğu Malik’ten mi bahsetsem? Yoksa Polat’ın dilinden düşürmediği sevgilisi Akgül’ü mü söylesem? Akçay’daki tatil günleri üniversite yılları, Kütahya Kaplıcaları, Mersin, Yunanistan ...O kadar şey var ki
2023 10. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2023 14:12
Selam Millet Bugün sizlere geçmişi anımsatan, kalabalık aile sofralarını buluşturan, kardeşliğin, ailenin on planda olduğu bir kitapla geldim. Güzide' nin hikayesi ile geldim. Güzide ailesine göre Güzi, sevdiğine Giz olur kendisi. Ben en çok Giz demeyi sevdim karaktere tıpkı sevdiği Malik gibi. Güzide ailenin en küçüğüdür. İki abla ve abiden sonra aslında istenmeyen bir çocuk olarak dünyaya gelmiş diyebiliriz. Tek derdi okumak olan ve bunu babasına bir şekilde de yaptıran dediğim dedik bir kız. Ama tabiki abileri okumasını istemezler her kız gibi evlensin yuvasını kurşun okuyup napacak modundalar. ( Çok afedersiniz de öküz bildiğiniz bunlar deli oldum kızın her okuma çabasına çomak sokmalarına ) Tabi ki benim akıllı kızım allem edip kallem edip bir şekilde babasının suyuna gidiyor üniversite de Yunan Dili ve edebiyatı bölümünü okuyor. ( Abiler durur mu tabi ki hayır vay efendim neymiş düşmanmıs ) Sürekli gizli kaçak Malik ile görüşmelerini ben çok severek okudum. Eski türk filmi tadında bir hikayeleri vardı resmen. Güzide'nin yaşanmışlıklarını okumak istiyorsanız okumanızı tavsiye ederim. Yalnız dile kolay 693 sayfa kitap. Bazen acaba ilerlemiyor mu diye düşünüp bakınca aslında ilerlediğini görüyorsunuz. Sadece bir tık bana fazla uzatılmış gibi geldi. Yine onun haricinde Güzide'nin annesinin adı yanlış yazılmıştı ben çok kafama taktım onu düzeltilmesi dileğiyle. Her Daim Kitapla Kalın Canlar
2022 102. kitabı
Okunma: 20 Aralık 2022 16:13
#konu Giz , kendi kararlarının arkasında duran okuma azmi olan bir kız. Ve aşık.. Okulunda başarılı, hedeflerine emin adımlarla ilerliyor.. Ancak aşk hayati malesef onun istediği gibi sonuçlanmıyor.. Peki bunun sonucunda Giz hayatına nasıl bir yön veriyor?? #yorum Kitabı severek okudum. Yazarımızın kalemi hiç yormuyor.. Bazı detaylar bana olmasa da olurmuş dedirtse bile genele baktigim zaman çok keyifli bir okuma olduğunu söyleyebilirim. Giz'i okumak ona eşlik etmek onun yaptıklarını görüp gurur duymak çok iyi geldi bana.. Okurken "çalıkuşu" kitabını anımsattı bana Her Daim.. Giz ile Feride' nin mayası aynıydı sanki .. Bu tarz karakterler okumayı sevdiğim için de kitap beni çok memnun etti. Okurken yazarımızla da bilgi paylaşımı yapabilme şansına eriştim ki bu da çok değerli.. Hem eleştiriye hem desteğe açık yazarları çok seviyorum .. Güçlü ve duyarlı Kadın karakterler okumayı seviyorsanız Giz'e bayılacaksınız .. Gönül rahatlığı ile tavsiye...
2023 8. kitabı
#arzununokudukları #okudumbitti #yorum @berrin_ari @daghankulegec #herdaim "Bu hayat benim. Ben yaşayacak, ben düşecek, ben yükseleceğim.Yanımda yürümeyecekseniz ayağıma taş koymayın, arkamdan da itmeyin! "#alinti Herkese merhabalar Ocak ayı okumaları içine 693 sayfalık bu kitabı da sığdırdım ya maşallah bana. Tebrik ediyorum beni. Güzide, iki ablası iki abisinden sonra dünyaya gelen tekne kazıntısı son çocuk. Annesi onu hiç istememiş aslında hatta aldırmaya gitmiş. Bir kaç ay sonra karnı hala büyümeye devam edince bir terslik olduğunu anlamış ve tekrar doktara gitmesiyle ikizini alınıp Güzi'nin hayat tutunduğunu öğrenmiş. Belki de istenmemenin kara lekesi olarak dudağının üzerine yerleştirilen kara doğum lekesi onun aslında hayata ve kafasına koyduğuna karşı gelen herkese ve herşeye kafa tutan bir yapısına neden olmuş. Babası memleketinde artık sözü geçmeyen bir adam olunca - ki sebebini çok merak ettim ama öğrenemedim - tası tarağı toplayıp Ankara 'ya göç etmiş. Egemenliğini artık sadece sahip olduğu ailesine güç gösterisi olarak kullanmış. Tabi Güzi ye hiç işlemiyor Erkenden evlenen iki ablası ve abilerine inat Güzi bu düzeni bozup okumayı koymuş kafasına. Tüm karşı çıkanlara inat. Başarmış da. Çok taktir ettim. Gel gör ki aşk, tüm bu inatlaşma, asilik ve kafa tutuşa tek başına galip gelmiş. Bal gözlüsü Malik etrafında dönmüş dünya. Ta ki Aşkı ve gururu karşısında tercih yapmak zorunda kalana kadar.