Merhamet mi İntikam mı?
2023 2. kitabı
Okunma: 10 Ocak 2023 23:24
Edmund kendi emeğiyle gemi kaptanı olmuş ve artık sevgilisi Mercedes’le evlenebilecektir. Ancak kendisi kıskanan gemi muhasebecisi Danglars, Mercedes’i seven Ferdinand ortak çıkarda buluşup Edmund’a iftira atarak zindana atılmasına sebep olurlar. Savcı Villefort da babasını kurtarmak için suçsuz Edmund’un ölünceye kadar zindanda kalmasına önayak olur. Uzun yıllar zindanda kalan Edmund, Rahip Faria’dan eğitim alarak kendini geliştirir ve Rahip’in sayesinde büyük bir hazineye kavuşur.Artık tek amacı kendisine bu yaşatanlardan intikamını almaktır. İntikam… TDK Sözlük’te “Kötü bir davranış veya sözü cezalandırmak için kötülükle karşılık verme isteği ve işi” olarak tanımlanıyor. Yani bize yapılan bir kötülüğe karşılık vermek kötülük olarak tanımlanıyor. Bizden beklenen kötülük görsek dahi karşılık olarak iyilik yapmamızdır. Ancak bu ne kadar realist bir yaklaşımdır düşünmek gerekiyor. Benim de intikam alabileceğim bir durum olmuştu. Hiçbir şey yapmadım. İnsan belki kendine kötülük yapanları dikkate almamalıdır ve belki de Edmund’un en sonunda anladığı şeyi anlamalıdır böyle bir durumda. Evet, Edmund herkesten intikamını almıştır. Ferdinand intihar eder, Villefort aklını yitirir ve Danglars her şeyini kaybeder. Ancak Edmund mutlu olamamıştır. Çünkü artık ne eski Edmund’u ne de önceki hayatını geri getirebilecek hiçbir imkan kalmıştır. Aslında eserin sonunda Dumas, Edmund’un merhametin intikamdan daha büyük olduğunu anlamasını sağlıyor. Ancak Edmund on dört yıl boyunca haksız yere sayısız işkenceler yaşarken kendine haksızlık edenler hayatına devam ediyordu. İnce planlarıyla intikamını almasaydı veya alamasaydı Edmund gerçekten de merhametin intikamdan büyük olduğunu anlayabilir miydi? Pek zannetmiyorum. Belki de bu yüzden bazen intikamın gereksiz olduğunu anlamak için intikam almak gerekiyordur. Bu durumda kötülük edene karşılık vermek bir kötülük değil, kişisel bir eğitimdir belki, kim bilir?
Monte Cristo Kontu (2 Cilt Takım)Alexandre Dumas · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202037,1bin okunma