2023 2. kitabı
Okunma: 12 Ocak 2023 15:40
2023’ün bitirdiğim ikinci kitabıdır kendisi. 20 yaşındaki bir üniversite öğrencisinin kürtaj masasındaki hali ile başlıyor roman. Ve biz roman boyunca onu bu noktaya getiren her şeyi, doğduğu yeri, ailesini, okuduğu okulları, hislerini okuyoruz. Uzun zamandır bir kitabı bu kadar taraflı bir noktadan bakarak beğenmemiştim. Çok sevdim. Kendimden, çevremden, gördüklerimden çok şey buldum. Yazarın ilk romanı, benim de yazardan okuduğun ilk kitap kendisi. Okumaya başladığım ilk günlerde arkadaşıma bu kitapta kendimden o kadar çok şey buldum ki objektif değerlendirebileceğimi sanmıyorum demiştim. Ama sayfalar ilerledikçe böyle olmadığını da gördüm. Ernaux’un öyle güzel bir dili var ki. Karakterin nefretini, özlemini, kendini suçlamalarını, kafa karışıklığını o kadar iyi yansıtıyor, bilinç akışı tekniğini öyle başarılı kullanıyor ki kimi yerlerde bu sorgulamalardan, suçlamalardan yorgun düştüm. Aynı zamanda karakterin (otobiyografik unsurları olduğu çok açık) hatıralarında anlattığı dönemler değiştikçe de yazarın başarısı kendini gösteriyor. Beş yaşındaki anılarını anlatırken anlatıma tamamıyla bir çocuğun masumiyeti, afacanlığı, güzellik algıları, hisleri hakimken hatıralarda yaşı ilerledikçe düşünceler de olgunlaşıyor. İlkokuldayken hissettikleri, ergenlik yıllarının depdebeleri ve 20 yaşındaki suçluluk duygusu... Kısacası benim için okuması keyifli bir kitaptı. Hemen her sayfada çizecek bir söz, cümle, düşünce bir şey buldum, kalemsiz okuyamadım. Çevremdeki pek çok kız arkadaşıma da tavsiye ettim. Kesinlikle diğer kitaplarını okumaya devam edeceğim. Son olarak çevirmeni Siren İdeman’ı da çok başarılı bulduğumu söylemek istiyorum. Kitaptaki Fransız avamına ait ifadeleri, kelime şakalarını ve argo ifadeleri Türkçeye çok güzel uyarlamış, yedirmişti. Hatta kimi yerde bu uyarlamaların isabetliliği beni çok güldürdü :) Siren İdemen
Boş DolaplarAnnie Ernaux · Can Yayınları · 20223,332 okunma