•Anarres ve Urras adında iki gezegen bulunmaktadır,Annares'in ay'ı Urras, Urras'ın ay'ı ise Annares'tir.
•Urras verimli,sınflı ve sömürülü, devletçi yönetime sahiptir.Bu bizim dünyamızı anlatmaktadır.Ne kadar çalışırsan o kadar kazanırsın,sahip olursun.Bu gezegen her yönüyle zengindir, ağaçlar,evler, yiyecekler vb.
•Anneres ise çorak, özgür ve anarşisttir.
Kimse herhangi bir eşyaya, toprağa, kıyafete sahip değildir.Her şey ortak bir payda içinde yapılır,kimse çıkarı olmadan çalışır.Herkese belli miktarda yemek verilir kimse de fazlasını istemez insanlar açgözlü değildir.Topluma ayak uydurarak yaşarlar.Tektipleşen insan vardır aslında kimse fazla bir şeye sahip olamaz,herkes çalışmak zorundadır.Evleri tektiptir,gereksiz olduğunu düşündükleri hiçbir şeyi üretmezler.Gezegenlerinde holum dedikleri bir ağaç çeşidi vardır.Hayvan yoktur,tamamen tozla kaplı bir gezegendir yaşam şansı düşük bir gezegendir ama insanlar kendilerince bir düzen kurmuşlardır Odo dedikleri bu toplumun kurucusu olan kişi sayesinde.
•Roman iki yolculuk üzerine kuruludur:Biri gidiş,biri dönüş.
•Annares bir ütopya değildir ama "Mülksüzler"ütopyadır.Roman bize mükemmel bir toplum tasvir etmiyor,tam aksine bütün kusurlarıyla bir toplum tasvir ediyor,burada bize tercih yapmamız için bir düzen sunmuyor.Başka düşüncelere kapı açmamızı sağlıyor.
•"fikirler sınırları aşabilir"
•Bu iki dünya arasında duvar olan şey ise düşüncelerdir.Yazar bunu felsefik bir dille anlatıyor.Kitabi bilimkurgu olarak görmemek lazım, altında çok fazla düşünce sistemi , felsefe bulunmaktadır.Kitapta çokça fiziki terimlere yer verilmektedir.
•Ütopya olarak hayal ettiğimiz fikirleri yerle bir ediyor.Bölümler Annares,Urras şeklinde ilerliyor, karşılaştırma yaparak.
•Sorgulatan, düşündüren bir kitap.Dünyaya bakış açımızı değiştiren,yeni umut kapıları açan okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.
Keyifli okumalar...