Puan vermedi·112 syf.····Okunma: 16 Ocak 2023 20:46 Kitabın ismi bile çok ilgi çekici değil mi
yani bana öyle gelmişti.
Ve bir kaç sayfa okur okumaz alanla ilgilen iki üç arkadaşıma önerdim.
"KERTENKELE DELİĞİNDEKİ MÜSLÜMAN PSİKOLOGLAR " diye bir çok yerde vurgu yapıyor ...
Dayanak noktası bir hadisi şerif:
"Peygamberimiz, bir gün Müslümanlardan bazılarının Yahudi ve Hıristiyanların absürt ve İslam dışı olan niteliklerini taklit ederek onlara uyacaklarını haber vermiştir:
Onlar bir kertenkele deliğine girseler, sizler de onları takip edeceksiniz."
Yazar diyor ki tıp,fen alanında yurtdışında eğitim görüp geri döndüğünüz vakit zorlanmazsınız.
Bir cerrah olarak olarak her yerde aynı işi yaparsınız . Ama sosyal bilimler hakkında aynı şeyi söyleyemeyiz . Eğitim için giden psikologlar geri döndüğünde bazı sorunlarla karşı karşıya kalıyor.
Çünkü bu alanda Batılı normlarla yetişen , fıtratı dikkate almayan ,materyalist felsefe ile yetişen sosyologların kuramlarıyla eğitim görülüyor ve kültüre medeniyete uzak olan bu görüşlerin uyarlanmasında problemler çıkıyor.
Gelin görün ki bu problemleri dikkate alan hatta fark eden kesim var mı ?
Mesela modern davranışçı Skinner'in pekiştirme ve edimsel koşullanma diye ortaya attığı kavram...
Kitapta diyor ki ; insan fıtratı,hedonizm, zaten hazzı arama , elem verici uyarandan uzaklaşma eğiliminde yani bu insanlık kadar eskiye dayanıyor. Kuran'dan bir ayet..
"Size iyi ve temiz şeyler helal kılındı; Allah m size öğrettiğinden öğreterek yetiştirdiğiniz avcı hayvanların sizin için tutuverdiklerinden yiyin ve üzerine "besmele" çekin..."
Arap bedeviler Skinner'den binlerce yıl önce şahinleri koşullandırabiliyorlarmış.
Freud ve psikanalitik teorileri...id, ego, superego, oedipus karmaşası falan..Bireyin neredeyse tüm davranışlarının sebebini cinselliğe yorması....Ve bazı iddalara göre Freud çalışmalarını hastalarına değil aldığı Talmudik eğitime dayanıyormuş. Bir arkadaşıyla konuşmasında : "Şu dindar adamlardan biri çıkıp, niçin daha önce psikanalizi oluşturmadı? Tamamen dinsiz bir Yahudi'yi beklemek zorunda mıydı?" diye sormuş.Kitapta kaynaklar mevcut .
Batı bile şuan Frued'un kuramlarını yıkmış olmasına rağmen neden papağan gibi tekrar ediyoruz ...?
Kitap tüm modern psikiyatriye karşı değil ki kullanılan , geliştirilen testler mevcut ama biraz da durun düşünün aynı şeyleri tekrarlamayın . Kendi kuramlarınızı oluşturun .Birebir almayın kendi kültürünüze medeniyetinize uyarlayın , kertenkele deliğine girmeyin diyor.
Alanda müslüman atalarımızı bilin , okuyun.İbni Sina, Gazali , İbn Haldun, İbn Sirin gibi.
Delikten Çıkmalarına Nasıl Yardım Edebiliriz ? başlıklı son bölümünde müslüman psikologların psikolojilerini üç evrede açıklamış... Hayranlık, uzlaşma ve özgürleşme diye. Farkındalık oluşturması açısından bu bölümü önemli buldum.
Kitapta Viktor Frankl'ın Varoluşçu kuramından da bahsediyor.
Ve İnsanın Anlam Arayışı kitabını da önermiş olayım.
Kitap yüz sayfa ama dolu dolu ...
Ben şiddetle öneriyorum. Farklı bakış açısı kazandırıyor. Özellikle de alanda ilerleyen arkadaşlarıma diyorum... atılacak çok adım var...