Puan vermedi·105 syf.····Okunma: 18 Ocak 2023 00:14 Aslında başlarda çok sıkıldığım ama sonunda çok sarsıldığım ve ağlamamak için kendimi tuttuğum bir kitap oldu.
Balou Sıradağlarında yaşayan bir grup insan, 72 yaşında bir yaşlı adam (yaş önemli) ve gözleri güneşten görme yetisini kaybetmiş bir köpek. Aa bir de meşhur mısırımız.
Kuraklığın baş gösterdiği Balou Dağları'nda halk,artık yağmur yağmayacak diye düşünerek köyü terk etmeye başlar. Geriye kalanlar ise görmeyen bir köpek,72 yaşında bir adam ve mısır fidesi kalır. Herkes göç eder ama onlar gitmez. 72 yaşındaki adam o mısır fidesini büyütmek için her gün yorganla ,kovalarla dağlardan ,kuyulardan su taşır. 'Yorganla nasıl su taşınır arkadaşım? ' dediğinizi duyar gibiyim. Şöyle oluyor: İhtiyar adam,bir kuyudan su alırken ,kuraklık nedeniyle suyunun çekilmeye başladığını fark ediyor ve son damlasına kadar suyu almak için yorganı her gün kuyuya ip ile sarkıtıp suyunu emmesini sağlıyor. Sonra da o yorganı yukarı çekip suyu kovaya sıkarak ,mısır tanesini sulamaya devam ediyor.
İyice açlık ve susuzluk çekmeye başladıkları sırada bir fare sürüsü sayesinde tarlalardan toprak altında kalan,filizlenmeyen mısır tanelerini bulup yemek yapıyorlar kendilerine. Şimdi biraz mide bulantısı oluşacak ama açlık nelere kadir diyeceksiniz. Mısır taneleri bitince açlıktan ölmemek ve mısır fidesinin büyüdüğünü görmek isteyen ihtiyar ,fareleri pişirmeye ve yemeye başlıyor kadim dostu ile. Kadim dostu diyorum çünkü 'Kör' demek hoşuma gitmiyor. Bir süre köpek ve yaşlı adam böyle devam ediyor ama günün birinde fareler de tükeniyor. Şimdi ne olacak?
İyice artan kuraklık, hali kalmayan yaşlı adam ve köpek kaldı elimizde. Aa bir de meşhur mısır fidemiz. Büyümedi gitti be vicdansız! Büyümüş de olabilir.
Ne olacak ,ne olacak ? Bunu düşündüm sonuna kadar. Adamın köpeğe ,köpeğin adama bağlılığı oldu beni ağlatan şey. Köpek,adam yaşasın diye yemiyor,içmiyor;adam da köpek yaşasın diye yemiyor içmiyor. Bir gün artık ikisi de o kadar halsiz düşüyor ki.. Birisi ölmek zorunda. Yaşlı adam köpeğe bir seçenek sunuyor. Cebindeki bakır parayı çıkarıp havaya atacak. Yazı gelirse adam köpeği öldürecek,tura gelirse adam köpeği öldürecek. Peki yazı mı geldi yoksa tura mı? Dik de gelmiş olabilir. O kurak kum topraklarına dik saplanmış olabilir mi o bakır para? Bilemem artık. Aslında biliyorum ama söylemem. :)
Köpeğin görme yetisini kaybetmesi beni ayrıca üzen başka bir nokta idi. Şahsen ben bu kuraklığın, o halka verilmiş bir ceza olduğunu düşünüyorum. Nedenini ise, halk her sene güneşe karşı bir köpek bağlarmış ve köpeğin başı göğe çevrilirmiş. Acıktığında yemel,susadığında su verilir ,sonra güneşe havlaması istenirmiş. Sebep? Yağmur yağsın diye.. Ve bu durum 3-7gün arası sürermiş. Köpek de bu yüzden görme yetisini kaybetmiş. Bu yüzden de ben halkın bu caniliği yüzünden kuraklık ile cezalandırıldığını düşünüyorum açıkçası.
Sürekli 72 yaşındaki ihtiyar dedim. Nedeni ise kitapta sürekli 72 yaşında bir ihtiyarı diyerek ,yaşlının kendisini sürekli güçlü göstermeye çalışması ve ihtiyarladığının farkında olarak biraz da yer yer merhamet dinlenmesi idi.
Peki mısır fidesi tane verdi mi?
Adam mı köpeği öldürdü yoksa köpek mi adamı?
Kuraklık bitti mi?
Para ,yazı mı geldi yoksa tura mı?
Hangisi daha çok sevdi?
Ben çok beğendim. Sıra sizde.