2023 3. kitabı
Okunma: 18 Ocak 2023 00:49
Zorba... Ondan ayrılmak en az patronunun olduğu kadar biz okuyucular için de zor. Kitap daha çok durum romanı olarak yazılmış diyebilirim. Durağan ilerliyor ancak küçük küçük olaylar ve yazar (yani patron) ile zorba arasında geçen keyifli, hayat dersi niteliğindeki diyolaglar kitaptan kopmamanız için yeterli. Zorba kitap boyunca kendine has bir yaşam tarzı sergiliyor, çizgisini hiç bozmadan. Tüm duyguları tadıp, güzelce özümseyip kendini bu yolla özgür bıraktığını ifade ediyor. Kendini hiçbir konuda, hiçkimse için bastırmadan, cesur hamlelerle ruhunu azad ediyor diyebilirim. Başta bunu fiziksel anlamda yaptığını düşünmüştüm ancak Zorba, söz konusu özgürlüğüne zihnince kavuşabilmiş bir karakter. Patronu ise çok kitap okuyan biridir ancak kendini içten içe Zorba'yı gördüğü kadar bilge olarak gözmez. Bu anlamda Zorba hayatı yaşaması açısından Patronunu çokça eleştirir. Ki ben de bu konuda zorbayı eleştirdim... Çünkü insan yaşamının tek bir kıstasa bağlı olarak şekillenebileceğini düşünmüyorum. Sayfalar ilerledikçe arkadaşınızmışcasına hissettiğiniz bu güzel karakterin size ciddi anlamda çok şey öğreteceğini belirtmek isterim. İyi okumalar
ZorbaNikos Kazancakis · Can Yayınları · 202420,6bin okunma