2023 13. kitabı
İş Bankası Yayınları o kadar özel bir kitap yayımlamış ki tebrik etmemek olmaz. Yazının hem özgün halini hem de günümüz Türkçesiyle daha anlaşılır bir hale gelmiş hali sayfalarda yan yana basılmış. Mustafa Kemal Atatürk’ün sınıf, mahalle, silah arkadaşı, biricik dostu olan Nuri Conker’in “Zabit ve Kumandan” kitabını yazmasından sonra kaleme almıştır Mustafa Kemal Atatürk. Birbirini tamamlayan, pekiştiren, yer yer alıntılarla karşı çıktığı görüşler de var kitapta. Ülke Balkan ve Trablusgarp Savaşlarından yenik olarak ayrılınca iki subayın yazdığı bu güzide eserler, Birinci Dünya Savaşının başlamasıyla hemen basılamasa da daha sonra 1918’de yayımlanır. İçeriğe odaklanırsak; sorunların nasıl giderileceğini anlatmaktadır. Emir-komuta zincirinin önemini, Subay da olması gereken; cesaret, disiplin, kendine güven, erlerin kendisine sevgi ve saygı duymasını sağlamak, Ast-Üst ilişkisi, askerin kimi zamanlarda inisiyatif alabilmesi, taarruz yapmanın incelikleri ve bunun gibi birçok konuya değinmiş. Herkese hitap ettiğini düşünmüyorum ama Mustafa Kemal Atatürk’ü daha yakından tanımak isteyen, o zor yıllarda nasıl eleştirel bir yapıya sahip olduğunu bilmek isteyenler için güzel bir eser diye düşünüyorum. Keyifli okumalar dilerim
Zabit ve Kumandan ile HasbihalMustafa Kemal Atatürk · İş Bankası Kültür Yayınları · 20062,160 okunma