·288 syf.····Okunma: 17 Ocak 2023 04:33 İlk olarak kitabı okumaya değerler kütüphaneme aldığımı söyleyerek başlamak istiyorum. Bu benim ilk İlber Ortaylı kitabımdı ve kesinlikle ağır kitaplarını okumadan önce okunabileceğini düşünüyorum. Kitabın başlarında gözümün açan anlatımlar gördüm. Genç yaşların nasıl geçirilmesi gerektiği konusunda sıradanlıktan uzak tavsiyelerle karşılaştım ve bu beni çok etkiledi. Çoğu kitap iyi bir eğitim görmenizin gerekliliği gibi genel konuları vurgulamaktan ileri gidemezken bu kitap yaşlı insanları dinlemek gibi kolayca uygulanabilen ve çokça bahsedilmeyen tavsiyeler veriyor. Tabii ki tüm tavsiyeler bu düzeyde değil ancak çoğunun tekrarlanmayan tavsiyeler olduğunu görebilirsiniz. Tavsiyelerin İlber Ortaylı gibi birinden gelmesi zaten ilk adımda sizi kolaylıkla etkiliyor. Tavsiyelerinin yanında büyük yanılgıları da düzeltmekte oldukça iyi olan bu söyleşi (evet aslında kitap sadece bir söyleşinin yazılı hali) batı ve doğu karşılaştırmalarını oldukça güzel yapıyor. Belki de kitap hakkında kötü kısım burada başlıyor. Eleştireceğim kısım yanlış bilgiler içerip içermemesi değil zira ben bu bilgileri doğrulayacak bilgiye sahip değilim. Eleştireceğim kısım kitabın, sonlarına doğru sadece yurt dışından örneklerin verildiği veya direkt İlber Ortaylı’nın şahsi kararlarına yönelik bir kitaba dönüşmesi. Tabii ki hangi şehirde neresi gezilir gibi konular yararlı konular ancak bu kitabı alıp okuyacak okurların maalesef çok azına hitap eden başlıklar. Kitabın başında nasıl hevesle sayfaları hızlı hızlı okuduysam tam tersi kitabın sonlarını da maalesef nerede bittiğini kontrol ederek okudum.