···Okunma: 21 Ocak 2023 12:02 “Keşiş Chih tehlikeli bir dağ sırasında üç kaplan kız kardeşin insafına kalmıştır. Mamutlar onları kurtarana kadar dayanabilmek için Chih, tarihe geçmiş kaplan Ho Thi Thao ve alim Dieu’nun karmaşık hikayesini anlatmaya başlar. Ho Thi Thao ise suçluyken kaplanlara göre bu hikaye gerçeğin yanından bile geçmiyordur.
Hikaye anlatıldıkça içindeki karakterler de, hikayenin anlatıcıları da deneyimlerin, kültürlerin ve geleneklerin farklı yorumlarını gözler önüne serecek ve yalnızca imparatorluğun değil, aynı zamanda toprağın da zaman içinde nasıl değiştiğini, uyum sağladığını ve kimi zaman da gizli saklı kaldığını ortaya koyacaktır.
Kaplan Dağdan İnince, hem klasik hem de yenilikçi, destansı bir fantazi.”
- Arka kapak yazısı-
Keşiş Chih tarih araştırmalarına bu kitapta da devam ediyor. Yolu kraliyetin mamut sürücüleriyle kesişiyor ve içlerinden biri olan Si-yu ile birlikte yola çıkıyor. Yolda üç kaplan kız kardeş Sinh Loan, Sinh Cam ve Sinh Hoa ile karşılaşıyorlar. Bir kulübede sıkıştırdıkları Chih, Si- yu ve mamut Piluk’ la uzun bir gece geçiriyor bu üç kaplan. Chih dağlarda yaşayan kaplan Ho Thi Thao ile Alim Dieu’nun sıradışı hikayesinin insan versiyonunu, kaplanlar da kaplan versiyonunu anlatıyorlar. Bu öykü macera ve aşkla bezenmiş güzel bir masal tadında ilerliyor. Chih, öykünün kaplan versiyonunu kayda geçiriyor tabi bu arada.
Kitapta Dieu ve Ho Thi Thao öyküsü oldukça hoşuma gitti. Dokunaklı ve romantikti bence. Üç kaplan ve Chih diyalogları da güzeldi. Aralarında birbirine saygı ve sempati duyan iki rakibin arasındaki saygı ve dürüstlükle ilerleyen bir iletişim vardı. Velhasıl masalsı atmosferi ve aksiyonlu öyküsüyle bu kitabı beğenerek okudum. Anlatımı akıcı, dili de sadeydi . Bu nedenle kısa sürede okuduğum bir kitap oldu. İçerisinde rahatsız edici tasvirler olduğu için 18 yaş üstü tüm okurlara tavsiye ediyor, keyifli okumalar diliyorum.
Kitaplarla kalın.