Şarkı Söyleyen Tepeler 2

Orijinal Dil:
İngilizce

Spoilersız bir inceleme
2026 54. kitabı
Kaplan Dağdan İnince, Şarkı Söyleyen Tepeler'in ikinci kitabı. İlk olarak belirtmeliyim ki bu kitap, ilk kitaptan çok daha güzel bir kitaptı benim için. İlk kitaba 5/10 vermiştim. İlk kitabı olan Tuz ve Fal İmparatoriçesi'ni çok beğenmeme sebebim kısaca, dünyanın içine tam olarak giremeyişim ve hikâyenin çok muğlak ilerliyor olmasıydı. Hikâye anlatıcısının biraz daha evreni bize tanıtmaya çalışmasını isterdim. Ancak bu kitapta, kendimi daha çok evrenin içinde bulabildim ve hikâyeye çok daha iyi odaklanabildim. Şunu söylemeliyim ki, Nghi Vo bence gerçekten başarılı bir hikâye anlatıcısı. Yazım dili olsun, karakterlerin eşsizliği olsun, yarattığı evrenin özgün ve ilginç olması olsun her şey bu kitapta çok hoşuma gitti. Zaten bana her iki kitabı da okutan, yazarın yazım diliydi. Bu nedenle bu kitap benim için Tuz ve Fal İmparatoriçesi'nden daha başarılı bir kitaptı. Bir hikâyenin anlatıcısına göre ne kadar farklı yorumlanabildiğini, her yeniden anlatımın aslında yepyeni bir hikâye yazmak gibi olduğunu gösterdi. Hikâyenin, anlatıcısının bakış açısına göre kaç farklı şekilde anlatılabileceğini. Tarihi olaylarda da böyledir ya bu, tarihi bir gerçeği ne açıdan yorumlayacağınız tamamen size ve bakış açınıza bağlıdır... Akıcı, kolay okunan ve bir oturuşta bitirebileceğiniz ve gerçekten keyif alacağınız bir kitap. İlk kitabı sevmediyseniz bile bence bu kitaba bir şans vermelisiniz. Serinin ilerleyen kitaplarının çok daha güzel olacağını düşündüğüm için bu kitaba puanım 7/10
2023 16. kitabı
Okunma: 12 Mart 2023 15:34
Kaplan Dağdan İnince, Nghi Vo'nun Şarkı Söyleyen Tepeler serisinin ikinci kitabı. Bu kitapta da Keşiş Chih ile beraberiz ama bu sefer Zeka Küpü bize eşlik etmiyor. İlk kitapta Keşiş Chih bir imparatoriçenin evine gidip, yardımcısından hikayesini dinleyip kaydederken bu sefer kaplanlar tarafından kendisi, bir mamut ve iki kişi ile birlikte bir geçitte sıkışıp kalıyor ve kaplanları oyalamak için kendisi bir hikaye anlatıyor. Chih'in kaplan kız kardeşler için anlattığı hikaye, Alim Dieu ve Kaplan Ho Thi Thao arasında geçiyor bu nedenle hikayenin iki versiyonu var. Biri insanlar tarafından anlatılan diğeri ise kaplanlar tarafından anlatılan ki hikayeyi kim anlatıyorsa onun tarafı hikayede daha güçlü oluyor. Yazar burada güzel bir mesaj verse de ben ilk kitabı daha çok beğenmiştim. Tuz ve Fal İmparatoriçesi'nin öyküsü daha etkileyiciydi. Kaplan ve Alim için anlatılansa daha çok normalde de duyabileceğimiz bir halk masalı tadındaydı. Kadınların alim, hakim ya da asker gibi işlerde yer almasının bu üçlemedeki evrende tamamen normal olması güzel olsa da kitapta neredeyse hiç erkek karakter olmaması bence biraz eksiklik hissettiriyor. Kaplan Dağdan İnince keyifle okuduğum bir kitap olsa da herkese önereceğim bir kitap değil. Ben gene de üçüncü ve dördüncü kitabı merakla beklemeye devam edeceğim :).
İnceleme
2026 14. kitabı
Okunma: 15 Nisan 2026 15:08
Ya bu kitapların yazılış tarzlarına bayıldım. Yine sürükleyici bir hikayeyle kitap akıp gitti. Kaplan kız kardeşler ve Chih keşişin anlattığı hikaye çok güzeldi; nedense okurken Orta Dünya’daki hikayeleri okuyormuş gibi hissettim. Reading slumptan çıkaracak hafif ve akıcı bir kitap. Okuyun. Adios.
2025 5. kitabı
Okunma: 05 Ocak 2025 11:01
Kahramanımız Keşiş Chih bu sefer yanında kuşu Neixin yani Zeka küpü olmadan bir maceraya atılır. Ülkenin efsanelerini derleyip Şarkı söyleyen tepeler’in arşivlerine yenilerini eklemek için yola koyulan Chic, yol üzerinde bir tavernada Si yu adlı bir genç kız ile karşılaşır. Ona güneye doğru gidebileceği kolay bir yol sorar. Si yu ile mamutu ona yol gösterir. Fakat dağlık bir bölgeden geçmek zorundadırlar. Onlar için zorlu geçecek bu yolda üç dev kaplan ile karşılaşırlar. Bu üç kaplan kız kardeşlerden biri bölgenin kraliçesi olduğunu ve karşılıksız buradan geçemeyeceklerini söyler. Chih da karşılığında efsanelerden hikayeler anlatma teklifinde bulunur. Kaplanlar ise hikayelerin doğrusunu anlatmadığı sürece onları yemekle tehdit ederler. Böylelikle Ateş kurulur, etrafına oturulur ve hikayeler başlar… Uzak Doğu ile ilgili mitleri, efsaneleri ve masalları okumayı seviyorum. Bana çok keyifli geliyor.
2024 13. kitabı
Keşişimiz chih bu sefer hayatını tehlikeye sokuyor. Onu bir sonraki varış noktasına bırakmak isteyen Si yu’yla birlikte bir yerde kaplanlar tarafından köşeye sıkıştırılıyorlar. Kaplanlar aslında insan formuna dönüp konuşabiliyorlar ve bunu gören Chih kaplanlar tarafından yenmemek için onlara Ho Thi Thao’nun hikayesini anlatmaya başlıyor. Ceylan belgeseli izlersen ceylana acırsın aslan belgeseli izlersen aslana acırsın. Kaplanlarla insanların hikayeyi anlatırkenki farklılıkları bu şekildeydi. İnsanlar hikayeyi duygusal bir aşk hikayesine çevirirken kaplanlar hikayeyi sanki Dieu, Ho Thi Thao’nun gözünü aşkla boyayıp gücünü düşürmüş gibi anlatıyorlardı. Ben bu kitap serisini aşırı seviyorum. Birinci kitap çok daha güzeldi ama bu da güzeldi. Anlatım tarzı çok büyülü hissettiriyor. Umarım devam kitapları da çevirilir.
2023 10. kitabı
Okunma: 21 Ocak 2023 12:02
“Keşiş Chih tehlikeli bir dağ sırasında üç kaplan kız kardeşin insafına kalmıştır. Mamutlar onları kurtarana kadar dayanabilmek için Chih, tarihe geçmiş kaplan Ho Thi Thao ve alim Dieu’nun karmaşık hikayesini anlatmaya başlar. Ho Thi Thao ise suçluyken kaplanlara göre bu hikaye gerçeğin yanından bile geçmiyordur. Hikaye anlatıldıkça içindeki karakterler de, hikayenin anlatıcıları da deneyimlerin, kültürlerin ve geleneklerin farklı yorumlarını gözler önüne serecek ve yalnızca imparatorluğun değil, aynı zamanda toprağın da zaman içinde nasıl değiştiğini, uyum sağladığını ve kimi zaman da gizli saklı kaldığını ortaya koyacaktır. Kaplan Dağdan İnince, hem klasik hem de yenilikçi, destansı bir fantazi.” - Arka kapak yazısı- Keşiş Chih tarih araştırmalarına bu kitapta da devam ediyor. Yolu kraliyetin mamut sürücüleriyle kesişiyor ve içlerinden biri olan Si-yu ile birlikte yola çıkıyor. Yolda üç kaplan kız kardeş Sinh Loan, Sinh Cam ve Sinh Hoa ile karşılaşıyorlar. Bir kulübede sıkıştırdıkları Chih, Si- yu ve mamut Piluk’ la uzun bir gece geçiriyor bu üç kaplan. Chih dağlarda yaşayan kaplan Ho Thi Thao ile Alim Dieu’nun sıradışı hikayesinin insan versiyonunu, kaplanlar da kaplan versiyonunu anlatıyorlar. Bu öykü macera ve aşkla bezenmiş güzel bir masal tadında ilerliyor. Chih, öykünün kaplan versiyonunu kayda geçiriyor tabi bu arada. Kitapta Dieu ve Ho Thi Thao öyküsü oldukça hoşuma gitti. Dokunaklı ve romantikti bence. Üç kaplan ve Chih diyalogları da güzeldi. Aralarında birbirine saygı ve sempati duyan iki rakibin arasındaki saygı ve dürüstlükle ilerleyen bir iletişim vardı. Velhasıl masalsı atmosferi ve aksiyonlu öyküsüyle bu kitabı beğenerek okudum. Anlatımı akıcı, dili de sadeydi . Bu nedenle kısa sürede okuduğum bir kitap oldu. İçerisinde
2023 14. kitabı
Keşiş Chih, güneye doğru yol alırken ona eşlik edenler Si-yu ve mamutu Piluk idi.Zekâ Küpü lakaplı ibibik kuşu yanında yoktu çünkü yavruladığı ve yumurtalarının üzerinde kalması gerektiği için Chih’i yalnız bırakmak zorunda kalmıştı. Yolculuk yaparlarken bir anda kaplanlar yollarını kesip saldırdılar ancak onlar aslında sadece bir kaplan değil, aynı zamanda insanlardı.3 kız kardeşler.En büyükleri Ho Sinh Loan, ortancaları Sinh Hoa ve küçükleri Sinh Cam. Keşiş Chih’in hikayeleri dinleyip kaydettiğini biliyorlardı bu nedenle konu kaplanların atalarından biri olan Ho Thi Thao ve aşığı Âlim Dieu’ya geldiğinde keşişi dinlemeye, hikayesini bitirdiğinde ise mamutu, Si-yu’yu ve kendisini yiyeceklerini söylediler.Böylelikle keşişimiz bu sefer hem hikaye anlattı hem de dinledi, kaplanların onu ve eşlikçilerini yiyeceklerini bile bile hem de. Yine çok güzeldi ve yine çok kısaydı, kısa olunca da insan keşke daha uzun olsaydı diye üzülüyor.Yazar ve kitapları favorilerime girmiş bulunmakta.Diğer kitaplarını da şimdiden dört gözle bekliyorum.
Kaplanla Dans
2023 16. kitabı
Okunma: 20 Haziran 2023 18:04
Geçmişte yaşanan tüm olayların, hikayelerin derlendiği Şarkı Söyleyen Tepeler’den keşiş Chih yeni hikayeler toplamaya devam ediyor. Chih görevi gereği güneye doğru yol alırken kendisine gideceği yere kadar refakat edecek bir yoldaş buluyor. Sarp dağlardan geçerken önlerini kesen üç kaplan kız kardeş pençelerini bilemiş, dişleri ay ışığı gibi parlar şekilde onların üzerine yürüyüp midelerine indirmek istiyordu. Keşiş Chih artık kaplanların insafına kalmıştı kalmasına ama aklına bir fikir geldi en büyük kaplanlardan olan Ho Thi Thao ve onun bir insana plan hikayesini anlatmayı düşündü. Daha kendini tanıtıp Ho Thi Thao’nun adını söylediğinde üç kız kardeşin dikkatini çekti ve keşişin sonunu anlatacağı hikayenin sonu belirleyecekti… Nefes kesici bir heyecan ve gerginlikle okuduğum bir kitap oldu. Yazarın muazzam ufku ve kelimelerle yaptığı harika dansı eşsiz lezzetliydi. Şarkı Söyleyen Tepeler 2 tıpkı birincisi gibi okuması basit ama etkileyici anlatıma sahip mükemmel bir kitap bu yıl ne tavsiye edersin deseler bu seriyi tavsiye ederim. İthaki’ye sonsuz teşekkür ederim iyi ki bu muhteşem ötesi yazarla tanışmama vesile oldu. Oguzhan Duman Kaplan Dağdan İnince Nghi Vo
Hikaye