Ces't La Vie
2023 3. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2023 16:42
Vassaf'ın bu kitabı 20 bölümden oluşan deneme niteliğinde bir eser. Ana tema ise "Totalitarizm". Günlük hayatımızdaki birçok olguda nasıl baskıcı bir paradigmaya maruz kaldığımız ve dahası bunların farkında bile olmadan topluma ayak uydurmak pahasına bu totaliter düzeni nasıl kabullendiğimiz detaylarıyla müthiş anlatılıyor. Yaşamlarımızda özgür olduğumuzu, her şeyin kontrolümüz dahilinde olduğunu düşünür ve buna inanmak isteriz. Oysaki birçok olgudaki seçimlerimiz, bize sunulan sınırlı seçenekler arasındaki tercihimizdir yalnızca. Bu sınırı aşmayı veya ortadan kaldırmayı düşünmeyiz bile. Yazarımız kitaptaki denemeleri seksenli yıllarda kaleme almış olsa da hâlâ bugüne ışık tuttuğu da çok net söylenebilir. Aileden, inançtan, duygulardan, özgürlükten, ölümden ve hayatın amacından bahsederek bu olgulardaki totaliter unsurların nasıl yer aldığını ve bunların günlük yaşantımızdaki etkisinin ne şekilde olduğunu, çok farklı açılardan uzun uzun anlatıyor yazarımız. Birçok bölümü oldukça sarsıcı ve can sıkıcı, zira belki de hiçbir zaman düşünmediğimiz veya düşünmekten kaçtığımız, korktuğumuz meseleleri tüm çıplaklığıyla ele alıyor Vassaf. Bu açıdan Wilhelm Reich'in "Dinle Küçük Adam" kitabına da benzediğini düşünüyorum. Özellikle ilk iki bölüm benim favorilerim oldu. Okuması oldukça kolay, yalın ve ufuk açıcı bir kitap.
Cehenneme ÖvgüGündüz Vassaf · İletişim Yayınları · 202512,9bin okunma