Ozellikle multeci sorunlarinin gundemde oldugu su zamanlarda tam okunmasi gereken bir kitap diye dusunuyorum. Kitapta Amerika’nin guneyinde sanayilesmenin artmasiyla beraber insan gucune olan ihtiyac azaldigi icin issiz kalan ve is bulabilme umidiyle Kalifornia’ya gocmeye karar veren iscilerin oykusu anlatiliyor. Insanlar akin akin California’ya gelmeye baslar fakat oradada durum cok farkli degildir. Hatta California’yanin yerlileri tarafindan hic hos karsilanmaz otelenirler. Cunku gocmenlerin gelmesiyle beraber iscilikte rekabetci bir ortam olusur. Tabi bu durum firsatci patronlarin isine gelir ve tipki gunumuzde oldugu gibi insanlari cok cuzi miktara calistirmaya baslarlar. Hatta karin tokluguna bile calisirlar isciler. Bu bana bugun Turkiye’de var olan Suriyeli sorununu hatirlatmistir(suriyeliler daha ucuza calistiklari icin isi onlara veren patronlar).
Her ne kadar yerli halk tarafindan sevilmeselerde, taaa kilometrelerce tum malnvarliklarini
satarak geldikleri yollardan geri de donmek istemezler ve California’nin cesitli yerlerine gocmen cadirlari kurulur ve California’ya tipki bir acik hava oteline donusur. Romanda bir kamuonete varini yogunu yukleyip binbir umitlerle calismak uzere gelen bir aile uzerinden anlatmistir duygu, dusunce ve Olaylar fakat, perisan olan tek aile onlar degildir. Romandaki aile ne zaman kamyonetlerine binip yeni bir umutla California’nin baska bir tarafina surse kamyoneti, benim aklima hep Eagles’in “Hotel California” ( Kalifornia Oteli) sarkisi geldi kitabi okurken. Ve artik ne zaman bu sarkiyi dinlesem, Gazap Uzumleri gelir aklima ve yine huzunlenirim. Welcome to the hotel California, such a lovely place , such a lovely face( Kaliforniya Oteline hos geldiniz, ne sevimli bir yer, ne sevimli yuzler) (tam olarak aktaramadim anlami ama neyse)
m.youtube.com/watch?v=BciS5kr...
Kimse yersiz yurtsuz kalmasin su uc gunluk dunyada.
Herkesin mutlaka okumasi gereken romanlardan. Ozellikle insanlarin empati duygularini gelistirecegini dusunuyorum.
Iyi okumalar…
Gazap ÜzümleriJohn Steinbeck · Sel Yayınları · 202045,7bin okunma