2023 6. kitabı
Hayırlı akşamlar... Vay be, etkileyici bir kitap okudum. Memnunum, hoşnutum. Hatta kitap hakkında çizimler yapılmış mı diye internete göz attım :D Bir soluklanayım... nefes al... nefes ver... "Adem'den Önce" hep gördüğüm, aklımda olan, merak ettiğim fakat ertelediğim bir kitaptı. Ama okuyunca içeriği beni cezbetti. Kurgusu müthiş. Bu paragrafta kısaca kitaptan bahsedeyim: Karakterimiz derin rüyalar görmekte ve bu rüyalarda bin yıllar önce yaşadığını zannettiği atasının anılarını birebir yaşamakta. Hatta gördüğü karakterin bünyesine kendisi girmekte. Peki bu nasıl bir ata ve olay ne? Kitap evrimcilik etkisiyle tasarlanmış. Tahminime göre bu ata Homo Habilis düzeyinde yaşamış bir canlı. Karakterimiz ise "atavism" denilen bir aktarım sayesinde bin yıllar önceki atasının hatıralarını rüyasında birebir yaşıyor. Atavisim ile geçmişteki bir veya birden fazla atalarımızın depoladığı bilgileri, hisleri bünyemizde hissediyoruz. Bu olaya bugün ise "kalıtım" deniyor. Kalıtımsal özelliklerimiz fiziksel ve psikolojik davranışlarımı oldukça etkileyebiliyor. Misal olarak kimilerimiz yaşadığımız çağa oldukça kendisini yabancı hisseder ve benim gibi "Keşke iki bin iki yüz yıl önce yaşasaydım..." diye söylenir durur. Hop... Oiii... Konudan sapmışım ama böyle idare edelim. Karakterimiz binlerce, hatta yüzbinlerce yıl önce vahşi tabiatta hayatta kalmaya çalışan, Homo Habilis bile olduğu meçhul, maymungillerden diyebileceğim Koca Diş. Onun aksiyonlu ve gergin hayatına selam. Ve Koca Diş'e not: "Aslanım ben senin yerinde olaydım Kızıl Göz gorilini haklardım."
Adem’den ÖnceJack London · Kapra Yayıncılık · 202026bin okunma