Keşke Dememek için Bir An Önce Okuyun
2023 4. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2023 21:28
Bazı kitaplar vardır okuyup bırakırsınız elinizden, tekrar okumaya gerek duymazsınız. Bazıları vardır ki tekrar okumak istersiniz Oblomov gibi. Her okunduğunda farklı tatlar ve etkiler bırakabilecek bir eser Oblomov bence. Ben romanı 16 yaşındaki kızımla arka arkaya okudum. İkimiz de romanı çok beğendik fakat romandaki sevdiğimiz ve şöyle olsaydı dediğimiz yerler farklıydı. Roman dört bölüme ayrılmış. Ben özellikle ilk ve son bölümüne bayıldım. İkinci ve üçüncü bölümlerin biraz uzatıldığını düşünüyorum açıkçası, maalesef ara ara sıkıldım bile. Kızım ise özellikle ikinci bölümü sevdiğini söyledi. Romanda en sevdiğim ve beni hayran bırakan unsur, betimlemeler. Yazarın gerçekten çok başarılı gözlem ve analiz yeteneği var. Hayran olmamak elde değil. Kişi betimlemeleri de yer betimlemeleri de. Betimlemeler hareketli, kesinlikle sıkmayan, aksine kendine çeken, akıcı, sürükleyici, doğal, samimi, zengin, şaşırtıcı yer yer ironik, mizahi; yer yer çocuksu, masum, masalsı, sıcak ama bir kadar derin betimlemeler, canlı, capcanlı. Kişiler o kadar başarılı çizilmiş ki ya kendinizi buluyorsunuz karakterde ya da yanınızdaki insanları tanıtıyor adeta. Romanda dikkatimi çeken bir diğer unsur da çocuk eğitimi. Kesin ifade etmek doğru olmayabilir ancak şöyle bir çıkarımda bulundum. Aşırı korumacı olan ailelerde küçükken hiçbir sorumluluk verilmeyen çocuklar ilerde Oblomov gibi; küçük yaşta sorumluluk verilerek yetiştirilen çocuklar ise ideal bir tip olarak gösterilen Ştolts gibi olur. Aslında küçük bir ders çıkarılabilir kişisel olarak da anne, baba olarak da. Hem kendimiz iyi, dürüst, temiz kalıp hayallerimize ulaşmak için yapılması gerekenleri yapmalıyız hem de çocuklarımızın böyle olabilmesi için gerekli ortamı ve fırsatı onlara sunmalıyız. Oblomov çok eğitici ve sevimli bir karakter bence. Tarantyev’e sinir oldum en çok. Neyse ki sonu çok güzel bağlanmış masal tadında, iyiler kazanır kötüler kaybeder. Kitapta erteleme hastalığı olanlar için de çok güzel bir parola var: Ya şimdi ya hiçbir zaman. Ben çok sevdim. Kitap çok boyutlu, kurgu deyip geçmemek lazım. Kitap hakkında yazdıkça yazasım geliyor. Okumak için geç kalmışım, keşke daha önce okusaydım dediğim kitaplardan kesinlikle. Bu nedenle okumayanlara şiddetle tavsiye ediyorum, okuyun, okutun.
Oblomovİvan Gonçarov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202149,9bin okunma