"Barış, sonsuz bir rüyadır."
2023 4. kitabı
Okunma: 02 Şubat 2023 00:39
Piyanist filmini ilk kez TRT 1'de izlediğimde çok etkilenip yaşananların senaryo olduğu için abartıldığına kendimi inandırmaya çalışmıştım. Bir gün gerçek bir olaydan bire bir aktarıldığını öğrenince irkildim. İnsan insana neler yapmıştı. Filmin yönetmeni de yine Nazilerin esiri olarak toplama kampında kalmış olan Roman Polanski, kendi hikayesinden daha dehşetli olduğu için Spiltzman'ın hikâyesini perdeye aktarmış olmalı. Kitaptan filmdeki kadar etkilenmedim. Çünkü filmi, temiz ve kısmen masum bakışa sahip bir çocukken izlediğim hâlde kitabı, artık insanın gezegendeki en tehlikeli canlı olduğuna şahit olmuş bir genç olarak okudum. Spiltzman bile annesi, babası, biraderi ve kız kardeşlerinin katledildiğini bilip nice acılara gark olmasına karşın işine dönüp yarım asır daha ömür sürmüş. Piyanist Spiltzman, tüm bunlara hazır değildi ama görünüşe göre güçlüydü. İnsan, insanın kurdudur ve bu kaçınılmazdır. Savaş dahil türlü badireler her zaman ihtimal dahilinde olduğu için hazır ve güçlü olmak gerekir. Zira hayat, acımasızdır.
1K
PiyanistWladyslaw Szpilman · Everest Yayınları · 20031,327 okunma