2023 2. kitabı
Okunma: 01 Şubat 2023 00:00
Bu eseri çok zaman önce okumuştum aslında. Kafka’nın tam olarak neyi anlamamızı istediğini çözemediğimden, yıllar sonra bir yorum yapabilmek adına tekrar okumak istedim. Kafka bu ayrıntılı öyküsünde bize; küçük burjuva çevrelerindeki yozlaşmış aile ilişkilerinden, toplumun dayattığı kalıplara bilinç düzeyinde baş kaldırmanın trajedisinden ve toplum içinde köleleşen bir bireyin toplumun istediğini yapmadığında dışlanmasından ve yok sayılmasından bahsetmiştir. Eserinde toplumsal ilişkilerin değişmesini eleştirel bir biçimde ortaya koymuştur. Ve bireyin en çok ekonomik anlamda kendine yabancılaşmasını ana fikir edinmiştir. Çünkü öykünün baş kahramanı Gregor Samsa hem ailesini geçindiren hem kız kardeşini konservatuara gönderme planları olan zor şartlar altında çalışan bir pazarlamacıdır. Ama bir haşereye dönüştüğü için artık ne ailesine hatta kendisine dahi artık bir yararı olmadığı için toplumdan dışlanmış ve yabancılaşmış bir hayat sürmeye başlamıştır. Ben Kafkanın kalemini beğendiğim için eseri akıcı ve sürükleyici buldum. Çoğunuz okumuşsunuzdur zaten ama şiddetle tavsiye ederim.
1K
DönüşümFranz Kafka · İndigo Yayınları · 2017267,7bin okunma