·136 syf.····Okunma: 30 Ocak 2023 00:53 Eveeet. Karşınızda mü-kem-mel bir çocuk edebiyatı kitabı. Çocuğu, yeğeni, kardeşi olanlar hemmeeen koşup bu kitabı alabilirler. :D
Yazarımızın çocuklar için birçok kitabı olmakla birlikte bu benim okuduğum ilk kitabı. Öncelikle kitabın 6, 7 ve 8. sınıf öğrencileri için uygun olduğunu düşünüyorum.
Kitabımız, hepsi ilk hikâyeyle bağlantılı olan altı tane hikâyeden oluşuyor.
İlk hikâye, diğer hikayelerin ana olay örgüsünü oluşturuyor. İlhami adındaki çocuğumuzun Türkçe ödevi için bir hikâyeye ihtiyacı oluyor. Tesadüfen karşılaştığı telefon kulübesiyle ise ihtiyacı olan hikâyelere kavuşuyor. İşte buradan sonrası epey gizemli bir hâl alıyor. Hiçbir bağlantısı olmayan telefon nasıl oluyor da hikâyeler anlatıyor?
Sonraki dört hikâye ise içinde apayrı gizem ve anlam barındıran hikâyeler: Üstü Çizilmiş Çocuklar, Tünel Kazan Çocuklar, Gececiler, Ara Kat. Dördünün de kendi içinde vermek istediği güzel mesajlar var. Gececiler bizi eğitim hakkı engellenen çocuklara götürüyor, Tünel Kazan Çocuklar hapsedilen çocukların hapsedilen hayâllerine. Ara Kat sanırım en gizemlisi ve en çok düşündüreni. Üstü Çizilmiş Çocuklar ise benim en sevdiğim oldu. Bizi hayatta gerçekten üstü çizilen, görmezden gelinen çocuklara götürüyor. Bu dört hikayenin sevdiğim diğer yönü ise sonlarının belirsiz bir şekilde bitmesi. Bu durum hem merak duygusunu artırıyor hem de çocukların hikâyelerin sonlarını hayal güçleriyle tamamlamalarını sağlıyor. Böylece çocukların yaratıcılıkları öne çıkıyor.
Son hikâyemizde ise hikâyelerin değil ama kulübenin gizemi çözülüyor. Buraya kadar okuyanın merak içinde olması kitabın bence en güzel yanı. Bir çocuğu okumaya çeken en önemli unsurlardan biri, kitabın sürekli olarak merak uyandırmasıdır. Merak uyandıran kitap sürükleyici kitaptır. Sürükleyici kitaplar "Beni artık bitir." diye kulağımıza fısıldar sürekli. E böyle bir kitabı bir çocuk nasıl elinden bırakabilir? Bu nedenle her çocuk bu kitabı okumalı ama hemen sıkılan, okumayı pek sevmeyen çocuklar varsa önce onlar okumalı. :)