···Okunma: 03 Şubat 2023 11:42 Sanırım herhangi bir eserini okuduğum yazarı anlamakta güçlük çekiyorum. Veyahut kaleminin hangi yönde olduğunu düşünmekten.
Misail'in sözde eğitimli ailesinin geleneğinden koparak emek gücüne dayalı hayatı tercih etmesiyle hayatındaki zorluklar başlıyor. Babasıyla sırf bu yüzden yol ayrımına düşen Misail; bir zamandan sonra kız kardeşini de etkilemeye başladığını görür. Babasının böyle evlatlardan utanç duyduğunu yüzlerine öfkeyle söylemesi kız kardeşini babasına düşman haline getirirken, Misail hala babasına sevgi duymaktadır.
Misail'in boyacılık yapması kasabada tepkiyle karşılanır ama o bundan gocunmaz. Sadece Maria'nın evinde o lüks koltuklarda işçi kıyafetiyle oturmaktan utanır.
Belli bir zaman sonra Maşa ile evlenmesi ve yerleştikleri köyde işlerin yolunda gitmemesi üzerine, Mikail'e aşkla, hayranlıkla bakan kadın değişmeye başlar. Köyde de yolunda gitmeyen şeylerden dolayı her ikisi de ayrı ayrı kente gelir. Maşa yurt dışına giderek Misail'den af diler.
Misail'in kız kardeşi ise doktorun çocuğunu taşır ancak doktor evlenmeye yaklaşmaz. Yurt dışına gidip doktorasını alma hayalindedir ve sözde kendisini sevmektedir.
Babası ile hala konuşmamakta olup, mezarlığı küçük bir kız çocuğuyla sürekli ziyaret eder. Hayatının geldiği noktada aslında yaşadıklarının bir çok şeyinden pişman olmadığını hisseder. Fakat hayat onun için asla kolay olmayacak.
İşçinin emekçinin halini çalıştığı zamanlarda daha yakından görmesi onu hayretlere sürüklemiştir. Memleketlilerinin ona ve diğerlerine böyle davranması zoruna gitmiştir. Maria'nın evinde otururken de yedi yemekler oturduğu koltuklardan pişmanlık duyup işçi sınıfına uygun hareket etmediğini hissetmesi de tamaman karakteriyle ilgilidir.
Fazlasıyla öğüt çıkarılabilecek bir kitap. Ve de okunması gerekilen bir kitap.
İyi okumalar.