Gençlerle Baş Başa Mitoloji
2023 20. kitabı
Okunma: 03 Şubat 2023 13:16
Mitolojiye başlangıç için temel bir kitap olarak önerilmesi üzerine edindim. Daha önce mitleri ve bunun altında yatan gerçekleri anlatan çok az kitap okudum. Ancak bir yerden başlanması gerektiğini bilmeme rağmen nasıl başlayacağım konusunda bir yol haritası çizememekten muzdariptim. İncelemesini yaptığım bu kitap benim için bu alandaki merakımı ve cahilliğimi gidermem konusunda bana epey yardımcı oldu. Ancak kitabın Batı mitlerini esas alarak kaleme alındığını bilmenin faydalı olacağının kanaatindeyim. Ne var ki mitoloji denince aklımıza ilk gelen, Batı medeniyetinden Eros vb. olur. Bunun yanında Batı mitleri dediğimiz şeylerin bir çoğu Anadolu topraklarında yeşermiştir. Bu nedenlerle yazarı suçlamanın gereksiz olacağı düşüncesindeyim. İçerik olarak kitap bir nevi günümüz toplumsal sorunlarının geçmişteki kaynaklarını ve altında yatan sebepleri izah etmiştir. Örneğin Amazon kadınlarının anlatıldığı bölümde, okul grubu Amazon kadınlarının erkek askerler tarafından savaşta yenilgiye uğratıldığının resmedildiği kabartmanın ne anlattığını merak edince kısaca şöyle bir cevap alırlar: Ataerkil toplumda kadınlar belli bir kalıp içerisine sokulmuşlardır, onların hayattaki amaç ve duruşları erkekler tarafından belirlenmiştir. Her dönemde olduğu gibi bu dönemde de kurallara uymayan, kendilerine dayatılan yaşamı ve görevleri kabul etmeyen kadınlar çıkmıştır. İşte bu kadınlar Antik Çağ egemenlerinin kabusu olduğundan kadınların toplumsal normların ve ataerkil sistemin dışına çıkmalarının önüne geçebilmek için bu gibi tasvirler korku yaratmak ve kadınların kendilerine biçilen rolü oynamaları için şehirlerin her tarafına yapıla gelmiştir. Umarım kitabı okuyup okumamanız konusunda size bir şeyler açıklayabilmişimdir.
Mitoloji
Gençlerle Baş Başa: Mitolojiİsmail Gezgin · Yordam Kitap · 202286 okunma