Bir Delinin Hatıra Defteri
2023 3. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2023 19:59
Gogol Rus edebiyatın en önemli yazarlardan biridir. Gogol'un 'Bir delinin hatıra defteri' kaleme almıştır.Kitap 3 kısımda oluşmakta: Palto, Bir delinin hatıra defteri, Burun. Bu 3 öyküde de görülen; sınıf ayrımın toplumu ezen, baskısını ele alırken, bir yandan da hayatta kendine bir yer bulmaya çalışan insanın mutsuz arayışı konu alır.Beni en çok etkileyen Paltoy'du diyebilirim. Gelin birlikte hikayeyi kısa bir özetleyelim. Palto'da ana karakter Akaki Akakiyeviç, dokuzuncu dereceden memurdur . Bir dairede yaşar ve en büyük zevki , aynı zamanda işi olan yazıları kopya etmektir. Ancak akıl sağlığı yerinde olmayan biri ve yoksuldur. Üzerinde eskiyen ve yırtık paltosuyla işine gidip gelmektedir. Paltosu oradaki memurlara tarafından tam bir alay konusu olmuştur. Onu küçümseyip, haksızlık yaptıkları halde Akaki onlara ses çıkarmaz.Ancak üşüdüğü için komşusu terzi olan Petroviçe bir palto yaptırmaya karar verir. Bütün parasını bu paltoya harcar ve ve büyük heyecanla paltosunu giyip ve iş yerine gider. İş yerindekiler Akaki' nin yeni paltosu için bir parti düzenlerler. Akaki ne kadar istemese de kendisi için düzenlediğini sanarak partiye gider. Kutlamadan sonra dairesine giderken hırsızlar paltosunu çalar. Akaki çok üzülür ve iş arkadaşının tarafından üst memurlardan biri giderse paltosunu bulabileceğini söyler. Otoriter sahibi, kendini beğenmiş üst sınıf memur bağırarak onu odasından kovar. Akaki bu bağırştan çok korkar ve hastalanır. Bu hastalıktan kurtulamaz ve ölür. Akaki öldükten sonra ortalarda onun hayaletini dolandığını ve insanların paltosunu çaldığı söylentisini çıkar. Akaki'nin hayaleti gelip onu paltosunu zorla alır ve o olaydan sonra civarda daha onun ruhu bir daha görülmez. Bir delinin hatıra defteri ise Akaki gibi fakirdir ve çalıştığı yerdeki albayın kızı Sofi'ye aşıktır. Bu deli yani İvanvo köpeklerle konuşur ve Sofi'nin köpeğinin mektuplarının çalar. Sofi'nin başka biriyle evleneceğini öğrenir ve evi basar. Bu arada İspanya kralı 8. Ferdinad tahtını terk etmiştir . Ivanov yeni kralın kendi olduğunu söyler. Artık kraldır Sofi ile evleneceğini söyler. Öykü'nün en son kısımda Ivanov akıl hastanesine yatırılır ama o kendisini İspanya 'ya gittiğini ve tahtına oturduğunu zanneder. Artık akıl hastanesi İspanya, deliler halkı ve kendisi kraldır. Burun ise burada özel eğitim alarak rütbe kazanmış sekizinci dereceden memur olan Binbaşı Kovalev'in bir sabah uyandığında burunun yerinde olmaması ile olay başlar ve öykünün sonuna kadar burnunu arar. Bu burun ise o sabah berber İvan'ın ekmeğinde çıkar ama Ivan sarhoş olduğu için o burnu kendi kesip kesmediğini hatırlamaz ve onu bir beze sarıp atar. Kavalev burnu olmadan rütbe kazanamayacağını alt sınıf olacağını düşünür. Çok üzülür ama yapacak hiçbir şey yoktur. Aradan yedi ay geçer ve bir sabah uyandığında burnunun yerinde olduğunu görür ve bu olaya sevinir. Bu öykü de burda son bulur. Bu 3 öyküde dikkat edersek; yaşanılan olağanüstlükler bir delinin hatıra defterinde alınmış belleklerinde kurguladıkları öykülerdir. Olayları anlatan deli insanlardır. Gogol bu eserde devlet dairelerinde ki üst sınıfları eleştirmektetir. Alt sınıfı ezme, kendini üstün görme, ayrım yapma makam sahiplerin özellikleri anlatmış. Gogol pek mümkün olmayacağı bir şey istemiştir o da adil bir dünya.
Bir Delinin Hatıra DefteriNikolay Gogol · İndigo Kitap · 202117,5bin okunma