“Batı dünyasında kadınların otorite sahibi makam ve mesleklerde hak iddia etmeye başlamaları, 19. yüzyıl ortalarına dayanır. Sürecin ilk basamağı, kadınların erkeklere eş bir eğitim ortamına kabul edilme mücadeleleridir. Bu bağlamda ortaya çıkan "kız kolejlerinin" ilki İngiltere'de 1848'de, ABD'de 1861'de kurulmustur. Meslek ve elişi okulları dışında, üniversiteye hazırlayıcı tipte orta dereceli kız okulları Prusya'da ilk kez 1872'de, Fransa'da 1880'de açılmıştır Kız öğrenci kabul eden üniversiteler ABD'de 1850'lerden, İngiltere'de 1870'lerden itibaren görülür Viyana üniversitesi ilk kız öğrencisini 1897'de, Sorbonne 1899'da, Alman üniversiteleri 1895 ile 1905 arasında kabul etmişlerdir.
1855'te Florence Nightingale'in hemşirelik mesleğini kurması, kadınların sosya ilerleyişinde bir başka dönüm noktasını temsil eder ABD'de 1887'de bir kadın belediye başkanı seçilir 1890'da yine aynı ülke, ilk kez bir kadının sendika yöneticiliğine tanık olur. 19. yüzyılın son ve 20. yüzyılın ilk yıllarında, belli baslı Batı ülkelerinde kadın hakları başta olmak üzere çeşitli siyasi davalarda sivrilen kadın aktivistler ortaya çıkarlar ilk uçağın 1907'de icadından hemen sonra çeşitli ülkelerde uçak kullanan kadın pilotlar kadınların özgürleşme sürecinde bir başka simgeselaşamayıtemsil eder.”