···Okunma: 05 Şubat 2023 23:21 Bir an düşündüm acaba günümüz dünyasında 500 kelimelik bir liste çıkarılsa ve herkes bu listeye uygun konuşmaya mecbur edilse ne olurdu diye.
Hem iyi tarafını düşündüm hem de kötü tarafını. İyi tarafından bakılırsa Noa'nın deyimiyle: "Kelimeler işe yaramaz. Kelimeler sorun çıkarır." Bazen insanlar sadece konuşmak için konuşurlar. Ya birilerinin gıybetini ederler, ya da birbirlerine kırıcı sözler söylerler. İşte bu bakımdan düşünürsek güzel olurdu böyle bir listenin düzeltilnesi. Düşünsenize Bir liste ki, içinde kötülüğe dair söz bulunmuyor. Küfür yok, kırıcı sözler yok. Listenin kelimeleri: umut, hayal, sevgi, mutluluk, güzellik, Aşk...... Ve diğer güzel kelimelerle zengin bir liste. Ama sonra düşünüyorum ki, Her şey zıddıyla kaimdir. Yani zıt kelimeler olmazsa belki de anlamı kalmaz güzel kelimelerin. Değeri bilinmez bu güzelliklerin. O zaman da vazgeçiyorum listeden.
Bazen de romandaki suskunlar gibi olmak istiyor insan... Herkes onları deli gibi görüyor ama belki de kimsenin bilmediklerine sahiptirler. Sahi bazen sözcükler yetmez değil mi meramını anlatmaya? "Letta, aralarındaki boşlukta donup asılı kalan söylenmemiş sözlerin ağırlığını hissediyordu." Kelimenin ağırlığı olur muydu hiç? Oluyormuş işte. Bazı söylenmemiş sözlerin ağırlığı oluyormuş. Belki de tonlarca ağırlık kaldırsan o kadar etmez... İçinde kalan cümleleri oluşturan sözlerin ağırlığı hangi ağırlık taşının yerini verebilirdi ki?
Kitapta en çok dikkatimi çeken mesaj Umut'tu. "Umut hiçbir zaman kötü bir şey olamazdı, öyle değil mi?" "Insanlar umutsuzluktan ölüyordu." "Umudunu kaybetme." Bence bu kısa cümleler ne demek istediğimi gayet güzel açıklıyor. Fazla söze ne hacet?
Beni sarsan cümlelerden biri de buydu: "Seni sevmiyor, John. Onun kalbini kırdığında sevgisini de kaybettin." Kalp kırılsa da sever miydi? Kalp sevdiğine kırılır mıydı? Kalp kırılınca sevgisi kaybolur muydu? Sahi hangisiydi daha doğru olan. Doğru soru hangisiydi?
Kitabın ilk sayfalarında belki de beni çeken cümle ise: "Bekledi. Beklemeyi iyi bilirdi."
Galiba benim de Kelime Ustasının dükkanına uğramam lazım. Kelimelerim tükendi...
Huzur Dolu Okumalar...