2022 114. kitabı
Okunma: 29 Aralık 2022 20:46
İşçilerin haklarını, işçi ve iş veren arasında var olanları tüm açıklığıyla anlatıyor. John Steinbeck her okuduğum kitapta anlattığı konuyu hep en açık haliyle anlatıyor. Belki de onu bu kadar sevmemi sağlayan da bu gerçeklik. Kitaba verilen isim ve içerik çok etkileyici. 1930'larda yazılmış olan bu kitapta var olan olay hala günümüzde de devam ediyor. Çalışanın yani işçinin işe ihtiyacı var ki hayatını devam ettirsin. Belki de bu hayattaki en zor şey işçi olmak. Çünkü mecbursun ne kadar para verirlerse ne koşulda olursa olsun çalışmak zorundasın. Sen çalışmazsan zaten iş veren bir başkasını bulup çalıştırır. İşçi işini kaybetmemek için her koşulu kabul ediyor. Kabul etmeyenlerin, grev yapanların sonu da var oldukları yerden uzaklaştırılmak. İşçiler arasında birlik olsa belki de sonuç çok güzel olacak. İşte kitap tam olarak bunu anlatıyor. John Steinbeck'in su gibi akıp giden anlatımıyla direnişi başlatan Jim ile Mac'ı sevip arkadaş olabiliriz. Okumanızı tavsiye ederim. Gün ortasında yanan bir lamba insana tuhaf bir yalnızlık duygusu verir. Bir kıza güvenmiyorsan onu gözetim altında tutmanın bir faydası yoktur. Kavga ancak insanlar kendi kendilerini yönettiği ve emeğinin karşılığını aldığı zaman sona erer. Şiddet yoluyla sadece şiddeti inşa edebilirsin. Kolay ulaşılan şeyler her daim çabuk unutulur.
Bitmeyen KavgaJohn Steinbeck · Sel Yayınları · 20167,6bin okunma