İnsan Neyle Yaşar
2023 6. kitabı
Tanrının, insanlarda ne olduğunu öğreneceksin dediği ilk emrine hatırladım. İnsanlarda sevgi olduğunu öğrendim. Tanrının bana vaat ettiklerini keşfettirmeye başladığı için ferahladım ve ilk kez güldüm.(bu paragrafta insanları hayatta tutan tek şeyin sevgi olduğu üzerinde durmuştur.) Sizin yanınızda yaşamaya başladım ve bir yıl geçirdim. Bir adam bir yıl dayanacak, bozulmayacak, sökülemeyecek çizme sipariş etmeye geldi ona baktım ve omuzunda arkadaşım ölüm meleğini gördüm. Adam kendine bir yıllık sipariş veriyor oysa akşama kadar hayatta kalıp kalmayacağını bilmiyor diye düşündüm. Tanrının ‘Insanlara neyin verilmediği’ olan diğer emrini hatırladım.(Bu paragrafta ise insan hiç ölmeyecekmiş gibi yaşamaya devam eder, oysa hangi dakika öleceği belli değildir. İnsan her zaman nankördür elindeki parayla şanla şöhretle ölümsüz olacağını düşünür oysa hangi dakika öleceği belli değildir. Gideceği yer toprağın altı yanında götüreceği bir metre kumaştır.)Paragrafın ana fikri bu şekildedir. Ancak her şeyi anlayamamıştım insanların neler yaşadığını hala anlayamamıştım yaşamaya devam ediyor tanrının bana son emrini vermesini bekliyordum. Altıncı yıl ikiz kızlarıyla bir kadın geldi kızları tanıdım kızların hayatta nasıl kaldığını öğrendim anneleri onu çocuklarına bağışlamamı istemişti ve ben de anneye inanmıştım, babası annesi olmadan çocukların yaşaması imkansız diye düşünmüştüm Ancak yabancı bir kadının onları beslediğini ve büyüttüünü öğrendim. Kadın yabancı çocuklar için üzülüp ağladığında, onda Tanrı’yı gördüm ve insanların neyle yaşadığını anladım. Tanrının bana son emrini de gösterdiğini, beni affettiğini öğrendim ve üçüncü kez güldüm.( bu paragrafta ise ana fikir şöyledir: insan merhametle yaşar her şeyin son bulduğu anda toprak yeniden yeşerir her zaman umut vardır Allah ne demişse o olur Allah ne vermişse en hayırlısını vermiştir en doğrusunu vermiştir Rabbim her şeyin en iyisini bilir.)
İnsan Neyle Yaşar?Lev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2024234bin okunma