Matt Haig
Merhaba arkadaşlar
Yine biten bir kitap yorumu ile karşınızdayım
Bu roman 42 dile çevrilen Uluslararası Çok Satan 2020 Goodreads Yılın en iyi romanı seçilen bir eser. Neyden bahsediyor peki ? Kısaca özet geçeyim; “Yaşamla ölüm arasında bir kütüphane var,” dedi. Bu kütüphanedeki raflar sonsuza kadar gider. Her kitap yaşamış olabileceğin başka bir hayatı yaşama şansını sunar sana. Farklı seçimler yapmış olsan, şu an nasıl bir hayatın olacağını görürsün… Pişmanlıklarını telafi etme şansın olsaydı, bazı konularda farklı davranır mıydın ?” İşte bu kitapta yazar romanın baş kahramanı olan Nora üzerinden onun pişmanlıklara ihtimallere ve yeniden seçme imkanına dair çıktığı bu yolculukta, ona eşlik edecek okurlara sürükleyici ve insanın en temel sorunlarını konu alan bir kurgu sunuyor.
Bu kitabı almadan önce biraz araştırma yaptığımda kimisinin beğendiğini kimisinin beğenmediğini gördüm. Ama bana sorarsanız paralel evren ve diğer bilimsel kuramlar her zaman hayatımda ilgi duyduğum konular olmuştu. Bu romanda da kurgunun bu minvalde ilerletilmesi bunun üzerinden okuyucuya mesaj verilmesi benim hoşuma gitti. Yani şu kitap hayatınızda keşke diyorsanız, yaşamınızda bazen dönüm noktalarında “ ah ben ne yaptım” diyerek hata yaptığınızı düşünüyorsanız ya da geçmişiniz pişmanlıklarla dolu ise sizin için biçilmiş kaftan niteliğinde bir eser. Bazı eserler vardır insan seçer! Bu kitapta bence öyle. Kitabı bitirdiğimde hem bana çok güzel bakış açısı kattı hem de iyi ki bu hayatı yaşıyorum dedim ve şükrettim daha fazla spoiler vermek istemiyorum ama kesinlikle bana göre şans verilmesi gereken bir eser olarak görüyorum
Kitap alıntılarımdan örnekler ;
“ Gece Yarısı Kütüphanesi Hayatı anlamak zorunda değilsin. Yaşaman yeterli”
” Neye baktığın değil, ne gördüğün önemlidir.”
“Gerçek bilgelik, hiçbir şey bilmediğini bilmekte yatar”.
Birçok altını çizdiğim harika alıntılar var tabi buraya sığmaz bazılarını yazdım