İngiliz, feminist yazar Virginia Woolf kitabına:
❝Ama biz senden kadınlar ve kurmaca yazın konusunda konuşmanı istemiştik, bunun insanın kendine ait bir odası olmasıyla ne ilgisi var, diyebilirsiniz. Açıklamaya çalışacağım.❞
diyerek başlıyor ❝Kadınlar ve Kurmaca Yazın❞, ❝ Kadın ve Erkeğin ❛Eşitliği❜ ❞ hakkında konuşmaya.
Tâ eski zamanlardan bu yana kadınlar erkeklerden aşağı görülmüştür. Kadınlar okumaz, kadınlar gezmez, kadınlar konuşmaz, kadınlar düşünmez, kadınlar sadece ev işi yapar, kadınlar sadece evde oturup çocuk bakar...veee son olarak kadınlar yazamaz. Kadınlar, kadınlar, kadınlar... Kadınlar işte hep böyle birileri tarafından onu yap, bunu yapma diyerek yönlendirilmeye çalışılmıştır. Kitabın ilk sayfalarına bakıldığı zaman yazar farkında olmadan çimenlik alana giriyor ve girdiği için de görevli onu bahçeden çıkarıyor. Neden? Çünkü kadınların çimenlik alanda yürümesi yasak! Aynı şekilde kütüphaneye girmek istiyor ve kadın olduğu için giremiyor. Çünkü kadınlara yasak! İşte kadınlar bunlarda özgür olmadıkları gibi düşüncelerini yazmakta da özgür değiller. Kadınlara hep söylenen bir söz: ❝Bizler kadar düşünme yeteneğiniz olduğunu ileri sürüyorsunuz. Madem öyle, neden Shakespeare gibi bir deha çıkaramadınız?❞ İşte yazar Virginia Woolf bu sorunun cevabını bulmak için bir araştırma yapıyor ve şunları söylüyor:
❝Şiir, zihinsel özgürlüğe bağlıdır. Ve kadınlar yalnızca iki yüzyıldır değil, en başından beri yoksul olmuşlardır. Kadınların Atinalı kölelerin oğullarından daha az zihinsel özgürlükleri olmuştur. Öyleyse kadınların en ufak bir şiir yazma şansları olmamıştır. İşte bu yüzden paranın ve kişinin kendine ait olacak bir odanın üzerinde bu denli durdum.❞ ❝Para kazanın, kendinize ait ayrı bir oda ve boş zaman yaratın. Ve yazın, erkekler ne der diye düşünmeden yazın !..❞
Çünkü kadınların hiçbir zaman düşünmesine izin verilmemiş her zaman ❛Şunu yaz!❜, ❛Bunu yazma!❜ diyerek yönlendirilmeye çalışılmıştır. Hatta ❝On dokuzuncu yüzyılın sonlarında bile kadınların anonim kalmasını gerektiren iffet duygusunun yadigârıydı bu. Currer Bell, George Eliot, George Sand, yazdıklarının kanıtladığı üzere hepsi de içlerindeki mücadelenin kurbanı olan bu kadınlar, erkek adı kullanarak, beyhude bir çabayla, kendilerini gizlemeye çalıştılar.❞ Ama neyse ki ❝Bu, onların övünülecek başarılarından biri, belki de en kusursuz olanıdır. Erkekler gibi değil, kadınlar gibi yazmışlardır.❞ ❝Bir romancı için herhalde böyle bir zehrin artık pek hükmü yok; çünkü değerli kadın romancılar görüldü.❞
Ayrıca yazarın çok ümitli olup günümüzde bile hâlâ olamayan bir durum da var. Çünkü kadınlar hâlâ hakettiği değeri tam olarak bulamıyor:
❝Ayrıca, yüz yıl sonra, diye düşündüm, kapının eşiğine vardığım sırada, kadınlar artık himaye edilen cins olmayacaklar. Bir zamanlar kendilerine yasaklanmış olan bütün faaliyetlere ve uğraşlara katılabilecekler.❞
İngiliz ve feminist bir yazar olan Virginia Woolf'un kadınlara bazı mesajları:
•••| Bir yıl içinde kadınlarla ilgili kaç kitap yazıldığına dair herhangi bir fikriniz var mı? Bunlardan kaçının erkekler tarafından yazıldığına dair herhangi bir fikriniz var mı? Belki de evrendeki en çok tartışılan hayvan olduğunuzun farkında mısınız?
•••| Erkekler kadınların kendilerinden üstün bir rakip olduklarını bilirler ve o yüzden en zayıfını veya en cahilini seçerler. Öyle düşünmeselerdi, kadınların kendileri kadar bilmelerinden asla korkmazlardı.
•••| Onları korumaktan vazgeçin, onları aynı faaliyetler ve uğraşlarla baş başa bırakın, bırakın asker olsunlar, denizci, otomobil sürücüsü ya da liman işçisi... Kadınlık, himaye edilen bir meşguliyet olmaktan çıkınca her şey olabilir.
•••| Para kazanın, kendinize ait ayrı bir oda ve boş zaman yaratın. Ve yazın, erkekler ne der diye düşünmeden yazın !..
Toparlayacak olursak herkesin okuması gereken bir kitaptı. Tek beğenmediğim kısım kadınların özgür olmamalarını annelerinin geçmişte para kazanmamaları ve özgür olmamalarına bağlamasıydı. Onun dışında yazar kadınla erkeğin eşitliğine, kadınların da isterlerse her şeyi yapabileceklerini çok iyi bir şekilde anlatmış. Kadınla erkeğin eşit olduğunu savunmuş ve bunu yaparken erkekleri aşağılayacak bir ifade kullanmamış.
Okuyacak olanlarla iyi okumalar...
ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ