2023 28. kitabı
Orwell'in her şeyi kontrol eden dünyası ile Kafka'nın bir türlü sonuçlandırılamayan resmi işlerinin yürütüldüğü distopik bir dünya bu defa Mısır'da kendini gösteriyor. Hem bu dünyada farklı olan bir diğer özellik de işin içine yeni bir dinin değil, var olan bir dini iyice yobazlaştıran bir düşüncenin katılmış olması. "Sorgulama asla olamaz!" İşler Kapı'nın (buradaki resmi kurumun) istemediği bir yönde mi ilerliyor? Önce bunu çözmenin demokratik bir yolunu size gösterir Kapı. Ardından kendini iyice yerleştirdiğinden, inkara ve imhaya başlar. İnsanları yalancı, hain ve ilaçlara bağımlı gösterir. Yani ya siz yalancısınızdır ya da akli melekeleriniz yerinde değildir. Zira Kapı, ilahi güçlere kutsanan bir kurumdur. Kitabın isminin Kuyruk değil de Kapı olma ihtimali de var bence. Hem böylece Şato'ya bir gönderme de yapılabilirdi. Kuyruk ve Kapı isimleri baş başa ilerliyor kitapta. Tıpkı Şato'daki gibi bir sonuç doğma ihtimali veriyor bazen, bazen de kendini belli ediyor bu Kuyruk'tan ölüm dışında bir sonuç çıkmayacağını.
KuyrukBasma Abdel Aziz · Doğan Kitap · 201776 okunma