Haziran 2017
Doğan Kitap
Sıralamalar

2023 28. kitabı
Orwell'in her şeyi kontrol eden dünyası ile Kafka'nın bir türlü sonuçlandırılamayan resmi işlerinin yürütüldüğü distopik bir dünya bu defa Mısır'da kendini gösteriyor. Hem bu dünyada farklı olan bir diğer özellik de işin içine yeni bir dinin değil, var olan bir dini iyice yobazlaştıran bir düşüncenin katılmış olması. "Sorgulama asla olamaz!" İşler Kapı'nın (buradaki resmi kurumun) istemediği bir yönde mi ilerliyor? Önce bunu çözmenin demokratik bir yolunu size gösterir Kapı. Ardından kendini iyice yerleştirdiğinden, inkara ve imhaya başlar. İnsanları yalancı, hain ve ilaçlara bağımlı gösterir. Yani ya siz yalancısınızdır ya da akli melekeleriniz yerinde değildir. Zira Kapı, ilahi güçlere kutsanan bir kurumdur. Kitabın isminin Kuyruk değil de Kapı olma ihtimali de var bence. Hem böylece Şato'ya bir gönderme de yapılabilirdi. Kuyruk ve Kapı isimleri baş başa ilerliyor kitapta. Tıpkı Şato'daki gibi bir sonuç doğma ihtimali veriyor bazen, bazen de kendini belli ediyor bu Kuyruk'tan ölüm dışında bir sonuç çıkmayacağını.
2018 22. kitabı
Bu kitabı bitirdiğim için yazarından para alsam yeridir. Açıkçası çeviri mi çok yavan yoksa yazarın dili mi aşırı renksiz bilemedim. Kitabın anlatım diline karşı uyumamak için direndiğimi hissettim. Distopya sevdiğim bir konu ama bu kadar tatsız bir distopya dilini de bünyem kabul etmiyor. Kitabı daha okumaya başladığım an yazarın anlatım dili beni hayal kırıklığına uğratsa da direndim ve her sayfada kitaptan biraz daha soğudum. Sene 2018 insan yeni bir anlatım dili yeni bir anlatım tekniği görmek istiyor artık.
2024 21. kitabı
Okunma: 23 Mayıs 2024 00:00
İlksöz: Bir umuttur yaşatan insanı. Doğu coğrafyalarının birinde yönetime karşı isyan eder halk. Yönetici kişi birkaç gün sonra ortadan kaybolur. Bir duyuru ile yönetimin artık "Kapı"da olduğu bildirilir. Şehirden uzakta, çölün ortasında, dört tarafı yüksek duvarlarla örülü, içinde binaların olduğu ama hiç kimsenin o binalara ulaşamadığı bir yapıdır Kapı. Aslında sadece bir yapı da değildir, bir düzendir, yeni bir düzen. Tüm duyurular Kapı tarafından yapılır. Ama esas halkı ilgilendiren şey başkadır. Yeni düzende Kapı, halkın yapacağı her işlem için bir belge almasını şart koşar: iş başvurusu için de belge gereklidir, kullanılacak bir ilacın alımı için de... Halk artık bütün gününü Kapı'nın önündeki kuyrukta, hiç ilerlemeyen ve her gün gittikçe uzayan kuyrukta geçirmeye başlar. Kuyruk distopik bir roman. Herkesi gözleyen ama kimsenin göremediği düzen Orwell'in 1984'ündeki Büyük Birader'i (Big Brother) akla getirir, ilerlemeyen ama herkesin bir umutla ilerlemesini beklediği kuyruk da Kafka’nın Dava'sıdır adeta. Edebiyat dünyasının bu iki büyük distopyası kurgusal bir distopik dünya yaratırken Aziz'in Kuyruk'u sanki bu kurgusal distopik dünyanın gerçekten var olabileceğini gözlerimizin önüne koyar. Hikâyenin baş kahramanı gibi görünen Yehya, hastane sürecindeki tedavisinin tamamlanması için bu kuyruğa girer. Hem arkadaşlarının hem kuyrukdaki diğer insanların hikâyeleri ile konu büyür. Onların yaşadıkları, karşılaştıkları zorluklar okuyucuya özellikle bizlere şaşırtıcı gelmez. Çünkü bürokrasi içinde anlamsız uzayıp giden ama hiçbir zaman sonuç alınamayan işlemlerden farklı değildir yaşadıkları. #korsaniledünyaturu Afrika Edebiyatı'ndan, Mısır'dan seçtiğim bir kitaptı Kuyruk. Farklı coğrafyadan birinin, kendi yaşamından çıkarımlar yaparak, farklı coğrafyaların kült
2017 226. kitabı
Okunma: 15 Temmuz 2017 21:43
Sarsıcı bir kitap kuyruk Bir distopya. "Ama ben bu olayların başlangıcını biliyorum" diyorsunuz okudukça evet, Mısır'daki yakın geçmiş ayaklanmaları bunlar... Sonrası ise hükümetin boyunduruğundaki halkın ne hale geldiğini sayfa sayfa okuyorsunuz. Yok canım bu kadar da olmaz dediğiniz her an "neden olmasın ki" ile bölünüyorsunuz. Devletin bir KAPI ile tüm gücü (yasama, yürütme, yargı, askeri, sosyal yani hepsi) eline alıp karşı protestoları silahla nasıl bastırdığını, uyuyan halka bunu nasıl yansıttığını, çıkartılan DİN soslu kanun ve fetvalarla yok sayıldığını, kurşunlanan göstericilerin hastanede devlete ait kanıt kurşunların asla hastalardan çıkartılmadan öldürüldüğünü okuyorsunuz. Yakında bunları da görecek miyiz acaba diye sorguluyorsunuz. Kitap; kasığına saplanan kurşun ile hastaneden kaçarak saklanan ve o kurşunun çıkartılması izni için beyhude bir şekilde asla açılmayacak devlet KAPIsında kilometrelerce kuyruk oluşturan, aylarca o kapıda bekleyen insanlara katılan Yehya'nın hikayesini anlatıyor. Korkunç bir beyin yıkama, korkunç bir çaresizlik... Böylesi şahane bir kitap okuyacağımı hiç düşünmemiştim.
Sağlık
2025 4. kitabı
Herkese Merhaba. Okumayı ve araştırmayı bana sürekli teşvik eden Rahmetli BABAM'l; saygı, minnet, özlem ve teşekkürle anıyorum. Distopya türünd olan özel ilgimi çok seviyorum. Ortadogu'nun kaderi mi yoksa tercihi mi bu zulüm,aci,fasizm ve baskı ? Bu sefer Afrika Edebiyati Mısır’daki yakın geçmiş zamandaki ayaklanmalar. Arap baharından sonra cereyan eden olaylar. Kitabı okuyunca konu,olaylar ve kurgu sizlere çok tanıdık ve hâlâ da bazı ülkeler de yer alan olaylara benzeteceksiniz. Tek bir elden koca bir ülkeyi, koca bir halkı ve koca bir gelecegi tek elden yöneten Devlet. Din istismarligi, sahtekar fetvalar... Ayaklanmalardan sonra devlet, halkin yapacağı her şeyi uzun uzun kuyruklarin olusturdugu 'KAPI' ardındaki izinle yapacak. Bunun bir örnegi ise; devletin kendi kurşunuyla yaraladığı hastaları hastaneler de o kurşunların hastanın vücudunda çıkarılmayacak emri, o kurşunların vücuttan çıkarılması için sıra veya kuyruk oluşturan çaresiz toplum. Orwell, Kafka ve nice distopya yazarlarinin distopik eserlerini okurken nasil Ortadogu'ya benzetiyorsak, bu kitap da ise gerçek Ortadogu'yu; okuyup,hissedip ve görüyoruz. Franz Kafka'nin eserlerindeki hiç sonuçlanmayan devlet işleri ve George Orwell'in baskıcı kontrolcü yönetim distopyalari bu sefer tek bir eserde. Ve günümüz çağına çok benzetmeler. Kitabi çok severek okudum ama bir süre kitap duraksıyor veya tekrarlıyor.Bunlara rağmende eseri çok severek okudum ve kesinlikle Tavsiye Ediyorum. Faşist, zorba, zulüm ve acımasız devletlerin vahşeti .
Kuyruk/ Kapı
2023 3. kitabı
Okunma: 12 Nisan 2023 00:00
Tam bir Ortadoğu distopyası. Bitmeyen diploması, uzadıkça uzayan 'kuyruk'lar, önünde beklenen 'kapı'lar. Kuzey'in imgesel vurgulanışı, yasaklı bölge, saklanan, kaybolan belgeler, sömürülen, yönetim lehine kullanılan bir din, adi bir yozlaşım, sürekli bir kargaşa, kavga, isyan hâli. Ortadoğu'nun çilesi, sayfa sayfa gözümüzün önüne serilmiş resmen, çok iyi betimlemeleri, olay kurgusu yok ancak ana metni ve alt mesajları, çekilen acılar, sancılar, beklemenin belirsizliğin mide bulantısını güzel vermiş yazar. Açıkçası sonu bana biraz muğlâk ve acaba devam kitabı mı var dedirtti ancak, burada da ortadoğu belirsizliği ve boşluğunu hissettirmek için kitabı birden bitirmiş diye düşündüm. Son 10 sayfada bir şeyleri hem alelacele toplamaya çalışmış hem de yeni olaylar vermiş, bir paragrafta kafaları allak bullak etmiş, anlayamadım açıkçası sonunda ne oldu, sanırım yazmaktan sıkılmış yazar. Fakat denediği şey, denemeye cesaret ettiği şey hakikaten çok güzel olmuş, George Orwell gibi, Franz Kafka gibi bu alanda usta kalemlerin sürekli yazdığı batı distopyalarının arasında, onların yazdığı distopyaları yaşayanların yazdığı bir distopya olarak hakikaten cesaret isteyen de bir iş olmuş bence. Değişik bir coğrafyada geçen distopya okumak isteyen olursa beğeneceğini düşünüyorum. Kuyruk Basma Abdel Aziz
1K
2019 243. kitabı
Bütün yetkiler tek elde, adalet, hak hukuk, özgürlük, her şey yanılsamadan ibaret, koca ülke derin bir çukura gömülmüş gibi içeri sızan ufacık günışığı yok, böyle bir ortamda insanların tek umar gördüğü yer ne zaman açılacağı ne işe yarayacağı bilinmeyen bir kapıda kuyrukta beklemek. Okurken insanın boğazına bir şeyler düğümleniyor sanki, her satırda yalnız ve güzel ülkemden ipuçları var, öyle yoğun bir karanlık ve o kadar yakınımızda ki !
kuyruk hakkında..
2022 189. kitabı
Distopik roman sevenler için, farklı bir yazar ve farklı bir coğrafya.. Ortadoğu'da esen renkli baharların etkisiyle yazılmış bir roman.. O, renkli baharlarla gelen yönetimlerin oluşturduğu bir tür faşizmi ve baskıları konu almış.. Kapı adı verilen yönetim merkezi önünde oluşan ve Kuyruk diye adlandırılan halk kitlesinin bir güncesi şeklinde kurgulanmış bir roman.. Distopya sevenler için önerebilirim..
Roman
·232 syf.·
2021 2. kitabı
Her ne kadar kurgusal olarak geçse de kitap önemli olaylarda devletlerin çok gerçekçi bir profilini çizmiş. Akıcı ve tertemiz bir uslüpla okuru sıkmamış yazar. Eser, Mısırdaki arap baharından sonra cereyan eden olaylar çevresinden beslenmiş. Yazarın üzerinde durduğu konu, bu ülkede hiç yabancısı olmadığımız vahşetin ve vurdumduymazlığın bir örneği niteliğinde. Devletlerin özellikle baskıcı ve zorba devletlerin kendi vatandaşlarına çektirdiği akıl dışı eziyetler, kendi yayın organlarıyla, kendi stklarıyla vatandaşlarının özgürlüğünü gıdım gıdım ezen bir anlayışın terennümünü okuyor okur. Eser birçok yerde Sıra adı ile geçse de ülkemizde Kuyruk adı ile yayımlanmıştır. Bir aktivist olan eserin yazarı, sosyo politik eserinde özellikle ortadoğu halklarının karşılaştığı acı dolu eziyetler ve şaşırtıcı olaylar insanın ve toplumun devlete karşı ne kadar aciz durumda olduğunun göstergesi. İnsanları korkutarak amaçlarına ulaşmaya çalışan devletlerin bu baskısı sonucu ortaya çıkan her ne kadar kurgusal dense de içinde bir sürü gerçekliği barındıran bu acı dolu eser insanın üzüyor, kahrediyor, mahvediyor. Devletlerin vahşeti ortaya çıktığında İşte burada çaresiz insanların hikayesi başlıyor.

Basma Abdel AzizYazar · 1 kitap
'asi' lakaplı Mısırlı bir yazar, psikiyatrist , görsel sanatçı ve insan hakları aktivisti. Mısır El Şoruk gazetesinde haftalık köşe yazarıdır . O galibi Sawiri Kültür Ödülü , Kültür Saraylar ödül için Genel Örgütü ve Ahmed Bahaa-Eddin Ödülü. Kahire'de yaşıyor Kahire'de doğan Basma Abdel Aziz, tıp ve cerrahi alanında lisans, nöropsikiyatri alanında yüksek lisans ve sosyoloji diplomasına sahiptir. O Mısır'ın Ruh Sağlığı Genel Sekreterliği için çalışan Sağlık Bakanlığı ve İşkence Mağdurları Rehabilitasyon Nadeem Merkezi'nde . Abdel Aziz, kısa öyküleriyle 2008 Sawiris Kültür Ödülü'nde ikinci , Kültür Sarayları Genel Teşkilatı tarafından ise 2008 yılı ödülü aldı . Mısır'daki polis şiddetine ilişkin sosyolojik incelemesi, Temptation of Absolute Power , 2009'da Ahmed Bahaa-Eddin Ödülü'nü kazandı. İlk romanı Al-Tabuur ( The Queue ) 2013'te Dar al-Tanweer tarafından yayınlandı [4] ve Melville House 2016'da Elisabeth Jaquette tarafından İngilizce çevirisini yayınladı . 2016 yılında Dış Politikanın Önde Gelen Küresel Düşünürlerinden biri seçildi . 2018 yılında, Gottlieb Duttweiler Enstitüsü tarafından Arap kamuoyunun en iyi etkileyicileri listesinde seçildi.