2022 22. kitabı
Okunma: 30 Ağustos 2022 00:00
Franz Kafka'nın babası Hermann Kafka'ya yazdığı mektubu okuduktan uzun bir süre sonra incelemek kısmet oldu. Kitabı okuyalı epey bir zaman geçti ama etkisinin halen sürdüğünü söyleyebilirim. Kafka'nın babasına yazdığı bu mektupta ikilinin ilişkilerinin çocukluk yıllarından itibaren sağlıklı olmadığını görüyoruz. Başarılı bir iş insanı olan Hermann'ın tek oğlu Franz Kafka'dan kendisi gibi güçlü başarılı biri olması ister. Ancak küçük Kafka hiçbir zaman babasının kafasındaki kalıba uyan bir evlat olmamış, bu da ikilinin sağlıklı bir ilişkilerinin olmasını engellemiş. Franz'ın ifadesiyle onlar "her durumda birbirlerinden çok farklı ve bu farklılık yüzünden de birbirleri için tehlikeli olan bir baba-oğuldur. Kitabı okurken sık sık anne-babaların çocuklarının içinde ne yıkımlara sebep olduğunu düşündüm. Bu yüzden bir çocuk için anne-baba ne demek olduğunu daha iyi anladığımı düşünüyorum. Kafka babasından fiziksel şiddet görmedi ancak psikolojik şiddete maruz kaldığı söylenebilir. Kafka'nın babasını bir diktatöre benzetmesi de oldukça etkileyiciydi. Kitapta altını çizdiğim çok cümle oldu. Mutlaka okuyun, okutun.
Babaya MektupFranz Kafka · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202253,9bin okunma