2023 15. kitabı
Okunma: 26 Şubat 2023 18:28
Kitap incelemesine geçmeden önce Fârâbi hakkında kısa bilgilendirme yapmak istiyorum. Ebû Nar el-Fârâbi 870 yılında Türkistan'da dünya gelmiş ve 950 yılında Şam' da vefat etmiştir. Gerek yetiştiği ortamın gerekse Bağdat'ta egitim-öğretim görmesi hasebiyle şehrin kozmopolit ruhu filozofun düşünce dünyasında önemli etkide bulunduğunu söyleyebiliriz. Fârâbi'nin yetiştiği ortamın siyasi olarak rahat olmaması ve kozmopolit düşünce yapısına sahip olması onun münzevi bir yaşam sürmesine ve bir hakikat yolculuğa çıkmasına sebiniyet verdiğini görmekteyiz. Fârâbi İslam dünyasına felsefi bir nitelik kazandırmaya çalıştı, onun için asıl olan tüm varlık alemini Allah'ın tekliği nazarıyla görmek ve felsefi düzeyde bunu anlayabilmektir. Batı dünyasında Aristo ne ifade ediyor ise İslam dünyası için de Fârâbi onu ifade etmektedir.Filozof, kendine has bir felsefe diline sahip olması itibari ile aynı zamanda Aristo' yu yorumlamadaki üstün başarısından ötürü felsefenin ikinci öğretmeni unvanına layık görülmüştür. Fârâbi aynı zamanda gök bilimiyle ve müzik alanıyla ilgilenmiş ve bu alanlarda da eserlere yer vermiştir. İdeal Devlet eserine geldiğimizde Fârâbi bu eserinde felsefesini tüm açılardan yansıtmaya çalışmıştır. Eser İlk Var Olan'ın niteliklerinden, diğer varlıkların nasıl meydana geldiğinden, varlıkların derecelerinden, bunların orgalnlardaki karşılığından, şehri yönetecek kişisinin özelliklerinden, toplumun türlerinden ve her birinin güçlü ve zayıf yönlerinden bahsetmiştir. Eserdeki cümlelerin her biri üzerinde düşünülesi, irdelenilesi cümleler yani 'okudum bitti' denilecek bir eser olmadığı kanaatindeyim. Bu sebeple felsefeye ve Fârâbi'ye ilgi duyanlara, bu alanın meraklılarına tavsiye edebileceğim nitelikte bir eser. Kitapla kalın..
İdeal DevletFarabi · İş Bankası Kültür Yayınları · 20244,345 okunma