2023 7. kitabı
Okunma: 04 Şubat 2023 18:58
#katechopin kadın konularına açık sözlülükle değinebilen öncü kadın yazarlardan olmuş. On dokuz yaşında evlenip 6 çocuk annesi olduktan ve kocasını kaybettikten sonra 38 yaşında ilk romanını yazmış. “Uyanış” onun 48 yaşında yazdığı son romanı. . #uyanış 19. yy. Güney Amerika’sının tutucu ortamında, kadınların tutku ve özgürlük ihtiyaçlarının, üstelik bir kadın yazar tarafından son derece cesurca kaleme alındığı bir roman. Yazar, evli ve çocuklu bir aile kadınını, dönemin ahlaki göreneklerine uymayan bir açıklıkta anlattığı için; kitapları çok eleştirilmiş. Ancak yazar, eleştiriler karşısında dik duruşunu sürdürerek; asıl "ahlaka aykırı" olan kitapların, gerçekleri saptıran kitaplar olduğunu iddia etmiş. . Kurgunun kadının özgürlüğünü kazanışı anlamında güzel bir felsefesi var ama sanki yazar duygu geçişinde biraz zayıf kalmış gibi ya da Edna’nın duyguları yeterince betimlenmediği için, ben boşlukları yazarın vermek istediği şekilde anlamlandıramamış da olabilirim veya Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları basımında 200 sayfa olan kitap; benim 138 sayfa olarak okumuş olduğum Adam Yayınları’nda eksiltilmiş olarak basılmış ve bu yüzden boşluklar kalmış da olabilir. Belki aynı kitabı okumuş olan arkadaşlar yardımcı olabilir. Ayrıca kitaptaki gereksiz ayrıntılarla gereğinden fazla uzatılan diyaloglar da beni biraz sıktı. Bu sebeplerden dolayı tanıtım bültenleri çok iddialı olan bu kitap, benim beklentimi karşılamadı. . “Geleneklerle önyargıların düz ovasından havalanacak kuşun güçlü kanatları olmalı. Zayıfların, yaralanmış, tükenmiş bir durumda yere geri dönüşlerini görmek üzücüdür.”
UyanışKate Chopin · Adam Yayınları · 19904,442 okunma