2023 10. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2023 20:18
Alıntılarını paylaşayım derken günler sonra bitirebildiğim o kitap. O kadar güzel ve etkileyiciydi ki çoğu cümlenin altını çizdim. Kitap iki kısımdan oluşuyor: Mutlu yaşam üzerine ilk kısım, yaşamın kısalığı üzerine ikinci kısım. -SPOILER İÇERİR- Mutlu Yaşam Üzerine: İnsan nasıl mutlu olunur buna değiniliyor. İnsanların çoğunluk doğru söyler diye onların yanında olmaması gerektiği, hazlarına kapılmaması gerektiği ve erdemden yana olması gerektiğini ancak böyle mutluluğa ulaşabildiğinden bahsediyor. Çoğu düşüncesine katılmakla birlikte biraz bu bölümü kendisine gelen eleştirilere karşı yazdığını düşünmekteyim çünkü hep savunma hâlinde. Seçimlerimizde akıldan yana olmamız gerektiğine de değiniyor ama çok sabit fikirli bir felsefeci. Değişimden hoşlanmıyor ve mutluluğun sabitlikle mümkün olduğunu savunuyor. Aslında mutluluk yerine huzuru ele alıyormuş gibi hissettim bu bölümde. Çünkü sabitlik mutluluk getirmez belki ama huzurun bozulmayacağı kesin. Yine de mutlulukla ilgili söyledikleri beni etkiledi. Hayatın pek çok noktasına değindi. Yaşamın Kısalığı Üzerine: Beni en çok etkileyen kısım bu bölümdü. Yaşamın kısa olmadığını aksine insanların bunu boş bir şekilde geçirdiği için kısa olarak gördüklerini ve hep ölmeye yakın daha fazla zaman için dua ettiklerinden bahsediyor. İnsanların meşguliyet diye adlandırdığı ama sadece vakit öldürmek olan faaliyetlerini anlatıyor. Sahip olduğumuz şeyleri başkalarına vermekten çekinirken zamanımızı nasıl verdiğimize değiniyor. Yaşamla ilgili görüşleri çok güzeldi. Okurken “Evet ne kadar da haklı, doğru söylüyor.” derken buldum kendimi. Hayatı fark etmemizi sağlayan kitaplardan biriydi. Sayfa sayısı az olmasına rağmen her satırı çok anlamlıydı benim için. Kesinlikle tavsiye edeceğim bir kitap olacak.
Mutlu Yaşam Üzerine – Yaşamın Kısalığı ÜzerineSeneca · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202514,6bin okunma