Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

144 syf.
8/10 puan verdi
·
14 saatte okudu
Yazar bu kitabında kendi halkı, kendi etnik kabilesi Kikuyu insanlarının yaratılış mitini anlatıyor. Burada anlatılan öykü orijinal metnin ne kadarını yansıtıyor ya da yazar acaba kendinden birtakım ilaveler yapmış mı bilmiyoruz. Kikuyu halkı tıpkı Adem ve Havva misali Gikuyu ve eşinden türüyor. Tanrı onları önce Kenya Dağı’na yerleştirir. Dağda dokuz ay uyuduktan sonra yeryüzüne gönderilirler. Yeryüzünde bitki ve hayvan faunası gelişmiş, serpilmiştir. Gikuyu ve eşinin 10 kızları olur hepsinin de isimli W harfiyle başlar ancak on kızdan dokuz tanesinden bahsedilir daha çok. Wariga isimli onuncu kız her ne kadar silik kalsa da kitapta bence en önemli yere sahip. Kızların hepsi çok güzel ve alımlıdır. Erkek kardeşleri olmadığından her işlerini kendileri yapar. Erkekler kadar becerikli, güçlü, kuvvetli, korkusuz, bilge ve bağımsızdırlar. Burada aslında dikkatinizden kaçmadığı gibi feminist bir hikâye söz konusu. Bu muhteşem dokuzlu akla Amazon kadınlarının hikâyesini de getirebilir. Öyle ki bu kızlar çok geçmeden başka kabilelerin erkeklerinin dikkatini ve ilgisini çekerler. 99 erkek hemen o kabileye koşar. Hikâyenin geri kalanı zaten kur yapma üzerinedir. Bir kızı 1000 kişi ister bir kişi alır misali bu erkekler 9 kız için çeşitli sınavlara tabi tutulurlar. Kadınlar her seferinde hepsinden daha iyi performans sergilerler. Sıra en önemli, en çetin sınava gelir: Efsanevi Ay Dağı’na gidilecek, oradaki devle cenk edilecek ve onuncu kız kardeşlerinin sakat ayağını tedavi edecek ilaç alıp getirilecek. Bu yolculuk uzun ve tehlikelidir. Yolculuk sırasında vahşi hayvanlarla savaşırlar, tehlikeli arazilerden geçerler, insan yiyen devlerle ve canavarlarla savaşırlar. Erkeklerin bir kısmı bu yolculuğa katılmadan evlerine döner, bir kısmı ise yolculuk esnasında ölür. Yolculuk dönüşünde geriye sadece 9 erkek kalır ve Gikuyu’nun kızları bu cengâverlerle evlenirler. Hikâyemiz de mutlu sonla biter. Kızların her biri birbirlerinin fotokopisi gibidir. Ancak onuncu kız ayağından sakat doğmuştur. İçlerinde sevdiği adamı tek seçen o olur. Özgür iradesiyle karar veren tek odur. Diğer kızlar ise zarları kadere attırırlar. Aslında dokuz kızın kardeşleri için yaptığı şey de büyük bir fedakârlıktır. İnsanın kendini başkası için feda etmesi mitlerin değil insan olmanın bir gereği sanırım.
Ngugi Wa Thiongo
Ngugi Wa Thiongo
gerçekten çok büyük ve önemli bir yazar edebiyat dünyası için. Her okurun en az bir kere okuması gereken bir yazar olduğunu düşünüyorum. Bu yazardan okuduğum en güzel kitap distopik/despotik bir Afrika ülkesinde geçen, kara mizahla harmanlanmış kitabı
Kargalar Büyücüsü
Kargalar Büyücüsü
’dür. Ancak kitabın kalınlığı sizi yıldırmasın. Büyülü gerçekçiliğin Afrika versiyonu nasıl olurmuş diye merak ediyorsanız okuma listenize mutlaka ekleyin. “Mükemmel Dokuzlu” mit ve epik unsurlar içeren bir öykü. Bu öyküde büyüden tutun da, macera, mizah, mübalağa ne varsa her şeyden biraz biraz var. Keyifle okunacak bir kitap.
Mükemmel Dokuzlu
Mükemmel DokuzluNgugi Wa Thiongo · Ayrıntı Yayınları · 202338 okunma
·
569 görüntüleme
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.