2023 6. kitabı
Okunma: 03 Mart 2023 09:15
Kırmızı Saçlı Kadın.. beni bu denli etkileyebileceğini tahmin bile etmezdim. Tek kelimeyle muhteşem bir eser. Kırmızı Saçlı Kadın'da okur, aslında kulaktan kulağa aşina olduğu Batı'nın ve Doğu' nun iki temel efsanesi Sophokles'in Kral Oidipus'u ile Firdevs'in "Rüstem ve Sührab'ına (oğulu öldürmek) yeniden tanıklık eder. Ve kendi kendine eski efsanelerden hayatlarımızın ne derece etkilendiğini sorgulamaya başlar. Cem babası esrarengiz bir şekilde kaybolduktan sonra 1980'lerin ortasında geleneksel usulle kuyu kazan Mahmut Usta ile onun çırağı olarak zor bir arazide su ararlar. Kasabasının dışındaki bir çadırda kırmızı saçlı bir kadın her gece eski masal ve hikayeleri yeniden anlatır. Cem zamanla bu kadına ilgi duymaya başlar. Daha sonra bir birliktelikleri olur. O sıralarda Cem kazaylada olsa Mahmut Usta'nın kuyuya düşmesine sebebiyet verir. Korkusundan İstanbul'a annesinin yanına döner. Sonrasında üniversite eğitimini tamamlar kariyerinde ilerler ancak o kara olay yakasını hiç bırakmaz. Baba ve oğul efsaneleri aklına geldikçe suçluluk duygusu daha da artar. Ancak hayat o kadar trajediktir ki aklına gelmeyecek şeyler başına gelir. Kırmızı saçlı kadın bir zamanlar babasıyla gönül bağı olan kadındır. Efsanede olduğu gibi babası ve o, aynı kadınla birliktelik yaşamıştır. Onu daha da şaşırtan bir diğer ayrıntı ise bu kırmızı saçlı kadından bir oğlunun olmuş olmasıdır. Kader bir gün oğlunu ve onu yıllar önce yüzleşemediği kuyunun başına getirir. Efsanelerin gerçekleşmesinden korkan Cem silahı oğluna doğrultur ama hikayenin sonunda efsane tam olarak öyle olmasa da gerçekleşmiştir. Kitabın sonlarına doğru okur, bu kitabın suçsuz yere cezaevine giren oğlunun kendini aklamak için yazdığı bir kitap olduğunu öğrenir. Kapaktaki fotoğrafı da annesi kitabın kapağında beni yaşat diye vermiştir.
1000k
Kırmızı Saçlı KadınOrhan Pamuk · Yapı Kredi Yayınları · 202462,2bin okunma