2023 41. kitabı
Okunma: 05 Mart 2023 15:58
Kitap, yazarın henüz yirmi beş yaşındayken kaleme aldığı ilk romanıdır. Yayıncı " Dul " adından ve çağrıştırdıklarından pek hoşlanmadığı için 1947'de " Günah Diyarı" adıyla yayınlamış kitabı. Elbette, romanının basılmasının verdiği sevinç bu nahoş değişiklikten duyduğu rahatsızlığı bastırsa da Saramago kitabının sonraki basınlarında Dul adıyla yayınlanmasını ikinci bir başlangıç olarak değerlendirir. Taşrada tıkır tıkır işleyen bir çiftliğin sahibi olan Bay Manuel Ribeiro, Çetin bir hastalığın ardından ölür. Otuz yaşında ve iki çocukla dul kalan Maria Leonor, hayattan elini eteğini çeker. Onun hayata karşı bu küskünlüğü ailenin dostu olan Doktor Viegas ve evin kahyası hizmetçi Benedita'yı işbirliğine iter. Maria Leonor, hayata dönmeye ve kocasının emaneti olan çocuklarına ve çiftliğine sahip çıkmaya karar verir. İlk zamanlar tüm enerjisini ve tutkusunu çiftliğe ve çocuklarına adar. Ancak aylar geçtikçe aşka duyduğu derin özlem bu genç ve güzel kadını riskli davranışlar sergilemeye iter. Dinsel sorgulamalar, Aşkın mahiyeti ve ahlakın referansları gibi ufak tefek felsefi dokunuşlar da olan güzel bir kitaptı. Üstelik henüz ustalaşmamış Saramago'nun bu ilk kitabında bile gelecekteki büyük yazarın izlerine rastlarsınız. Tavsiye ederim.
DulJosé Saramago · Kırmızı Kedi Yayınları · 2022426 okunma