Dikkat (!) Bu kitapta okuduklarınız sizi rahatsız edebilir.
2023 10. kitabı
Okunma: 05 Mart 2023 16:43
Kitap, görmüş geçirmiş yaşlı bir adam ile tecrübesiz genç bir adamın diyaloglarından oluşuyor. Yaşlı adam insanın bir makina olduğunu öne sürüyor ve makineler çalıştığı için alkışı hak etmezler diyor. Zaten başka bir alternatifleri yok. Makinanın çalışmasını sağlayan bir güç var ve bu güç insana bağlı değildir ona göre. Bence sınırlı da olsa bir irademiz ve buna bağlı olarak gücümüz var. İnsana her türlü imkan verilmiştir bu doğru ancak uyanık zihinler kendini arama ve yeteneklerini keşfetme yolculuğuna çıkarlar. Herkesin kendi potansiyelini gerçekleştirebildiğini düşünmüyorum. Yaşlı adama göre bir insanı bir şey yapmaya iten yegâne güdü kendi içini ferahlatma güdüsüdür ve her şeyi bu güdüye borçludur. Bence harekete geçmek için gerçekten sorumluluk hissetmeye ihtiyacımız var. Bir insanın başka bir insana, hayvana ya da herhangi bir canlıya iyi gelmesiyle birlikte kendini ferahlamış hissetmesi kadar doğal bir durum yok. Sonuçta kendimizi ferahlatacak eylemleri de biz seçeriz. Ancak bu sanki kötü bir şey veya insanı olduğundan daha aşağı bir konuma indiriyormuş gibi lanse edilmiş kitapta. Buna da katılmadığımı belirtmek isterim. Ayrıca ne diyordu yaşlı adam ”Fakat lütfen bu yasayı ben öyle söylüyorum diye kabul etme; sen de kendi başına özenle irdele." Üzerine bol bol düşünülüp tartışılacak bir kitap olduğuna inanıyorum. Herkese tavsiye ederim.
İnsan Nedir?Mark Twain · Dedalus Kitap · 202318,9bin okunma