Suskunlar
2023 9. kitabı
Okunma: 05 Mart 2023 23:12
Merhabalar! Adını galata Mevlevihane’sinin arkasında bulunan mezardan alan “Suskunlar” III. Ahmet saltanatına takip eden senelerin birinde Konstantiniye’de meydana gelen olaylar ışığında Şeytan’ın Allah ve insan ile olan ezeli ve ebedi mücadelesini anlatır. Suskunlar, Yenikapı Mevlevihanesinde sema eden bir dervişin hayaletinin görülmesi ile başlar. Çeşitli öykülerle devam eder. Mehter takımında kös tokmaklayan Kalın Musa, çalgılı bir meyhane işleten kardeşi Muhayyer Hüseyin, kalın Musa’nın kemençe üstadı oğlu Veysel, Veyselin ikiz oğulları Eflatun ve Davut güzelliği ile akılları baştan alan Neva, Allahı simgeleyen muhteşem Neyzen dede, İsayı simgeleyen oğlu Zahir, insanoğlunun şeytanlığını simgeleyen Tağut, Yedi kule kahini ve diğerleri.. Roman Yegâh, Dügâh ve Segâh olarak üç bölümden oluşur. Her bölümde ayrı ayrı kişilerinin öyküleri karşımıza çıkar. Yegâh’da Asım ve Asım’ın körkütük aşık olmasıyla bir eser ortaya çıkarması anlatılır. Dügâh Eflatun’un duyduğu ses ve karşılığını Mevlevihanede alması. Segah’ta Yedi kule Kahinin Zahir’in ortaya çıkmasına haber vermesi Romanda üç unsur iç içedir. Din tasavvuf ve musiki. Hani derler ya! Güyâ ki Âdem’in burnuna hayat nefesi üflendi ve güyâ ki bizler hâlâ o nefesi solumaktayız; hayatında öyle bir olay olur ki, buna inanasın gelir! Bir de bakarsın ki, bu masal gerçeğin ta kendisiymiş! Yine biz fânîlerin burnuna o Muhteşem Neyzen’in ‘hayat nefesi’ni üflediğini, ama bunun sadece ‘nefes’ değil, daha da ötesi, bir ‘nağme’ olduğunu söyleyenler de çıkmamış değildir.” Allah’ın, Âdem’in burnuna “hayat nefesi” üflediğine ve bu nefesin de bir nağmesi olduğuna dair inanış Mevlevî şeyhi İbrahim Dede’nin Dâvut’a yazdığı mektupla da pekiştirilir. Suskunlar’da dinî kitaplardan çıkagelmiş gibi görünen bir karakter daha dikkat çeker: Kabil. Kabil, Kur’ân-ı Kerîm’de de anlatıldığı üzere, kardeşi Hâbil’i öldürerek büyük bir günah işlemiştir. Suskunlar’ın Kabil’i de kardeşi Hâbil’i öldürür. Âmin ve Bağdasar adlı musikî üstadlarını katleder. O, âdeta katil olmak için doğmuştur. Suskunlar’da Kabil, yeğenleriyle birlikte Âmin’i öldürmek üzere yola çıkar. Yanlarında bir de karga vardır. Karga, Kabil’e Âmin’i toprağa gömmesini haykırmaktadır. Burada da Kur’ân-ı Kerîm’in Mâide Sûresi’ne gönderme yapılmıştır. Yani sonuç olarak uzun zamandır okuduğum en iyi kitaptı.
Suskunlarİhsan Oktay Anar · İletişim Yayınları · 202611,8bin okunma