Puan vermedi·328 syf.····Okunma: 07 Mart 2023 13:18 Naziler dönemini anlatan pek çok kitap okumama rağmen, her yeni okuduğum kitaptan öğrendiklerim beni insanlığa karşı tekrar tekrar soğutuyor. İnsanlar nasıl bu kadar gaddar olabilir, birilerinin hayatlarına hükmetmekteki egoyu kavrayamıyorum.
Kitapta anlatılan hikâye bunca şiddete, acıya rağmen, umut, aşk, dostluk, fedakarlık, vefa örnekleriyle bizlere de umut oluyor. Eva ile Michal’in aşkı. Sofi ile dostluğu, Sofinin fedakarlığı tüylerimizi diken diken ediyor.
Kitabın son sayfasındaki paragraf kitabı özetliyor aslında:
Ve nihayet Nadeje hikâyesini, “Bu dünyaya hiç gelmemem gerekiyordu ama geldim,” diyerek sonlandırdı. “Onun sayesinde… Onların sayesinde… Ve bu dünyanın tüm dehşetine, masum insanları yok etmek için uğraşan tüm karanlığına rağmen hayatım keyifle, ışıkla ve sevgiyle dolu geçti çünkü bazıları geceyi karartmak için ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar, kara düşen bir ay ışığı, beklenmedik bir umut her zaman vardır. Yaşadığım uzun yıllardan sonra öğrendiğim tek şey, her uzun gecenin yepyeni bir şafağa gebe olduğudur.”
Güzel ve etkileyici bir roman olduğunu düşünüyorum. Keyifli okumalar.