2022 182. kitabı
Okuduğum en ilginç kitaplardan biriydi, hayatını toplumun tabu saydığı kurallara bağlı olarak yaşamaya adamış bir doktorun zamanla kendi içinde bulunan iyi kötü savaşını anlatan kitap, herkesin kendi içinde bulunduğu savaşı hatırlatıyor. Yazarın gördüğü bir rüyanın etkisiyle yazılmış olan bu kitap, psikolojik gerilim türünde okuduğum kitaplar arasında ayrı bir yere oturdu. Gündüzleri; iyi kalpli, saygın, sevilen bir doktor olan Dr.Jekyll; akşamları bir canavara benzeyen, görüntüsü bile dehşet ve nefret uyandıran, kötü kalpli bir katil olan Bay Hyde'a dönüşüyor. İnsan doğasında aynı anda var olan iyilik ve kötülüğün yarattığı iç çatışmayı gözler önüne seren bir çalışma. İnsan hep tanrıyı, yaratıcıyı anlamaya çalışır, sonsuzluk kelimesi zihninde tam karşılığını bulamazken bile. Ben de ilk anlamaya çalıştığım zamanlarda "iyi midir, kötü müdür, nedir" gibi sorularla yanıtlar aradım. Stevenson da bu soruları kendine sormuş anlaşılan ki sonunda İngilizce'ye Jekyll and Hyde deyimini kazandırmış.
Dr. Jekyll ile Bay HydeRobert Louis Stevenson · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202427,1bin okunma