2022 37. kitabı
İyi ki yazdın Sait Faik! Türk edebiyatında öykü denince ilk akla gelen isimlerdendir Sait Faik Abasıyanık. Öykülerinin çoğunda gözlemlediklerini kendi anlayışıyla sunar okuyucuya. En çok denizi, balıkçıları, doğayı, küçük dünyalarında yaşama çabası içinde olan insanları yazar. Deniz baş aktörüdür öykülerin. İçerisinde tam on dokuz adet hikaye bulunan kitabın ilk öyküsü “Son Kuşlar”, kitaba adını veren hikayedir. Bu hikayelerde bulunacak şey hayata karşı rint bir tavır, mükemmel bir insan sevgisi, biraz tuz ve biraz denizdir. Son Kuşlar, baktığımız ama 'görmediğimiz' ya da 'görmekten kaçtığımız' hayatı betimledi benim için. Sayfaları okurken minik bir tebessüm ile okuyacağınızı düşünüyorum. Keşke Sait Faik yaşasaydı da, sokağın köşesinde oturduğu iskemlesinin yanına bir iskemle de ben koyabilseydim. Baktığı gibi bakabilmeyi istediğimi, gözlerin rengini değil derdini öğrenmeyi istediğimi söylebilseydim. Yahut balıkçıları uzaktan seyreyleseydik. Sabretmeyi öğrenseydim. Balıkçının denize savurduğu oltayı değil içinden söküp attığı derdini, zihnini kurcalayan hangi kurdu yolcu ettiğini anlayabilseydim.
Son KuşlarSait Faik Abasıyanık · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201917,1bin okunma