Puan vermedi·224 syf.··Beğendi
· Nazan Bekiroğlu'nun kalemine bir lafım yok zira kalemi kuvvetli bir yazar ve bu kitabı ikinci defa okumamın da en büyük sebebi verdiği edebi zevk.
Ama..
Elbette bir ama var. Bekiroğlu bu romanda "ahsen-ül kasas" a daha edebi bakmış. Mesleği gereğidir belki, belki de benim bu sene tefsir dersimde Hz.Yusuf kıssasını çok farklı ele aldığımızı bildiğim için çok yavan geldi. Sadece bir aşk hikayesi değildi, evet. Ama bir kıssa gibi de değildi. Bazı detayları bilinen bir hikayenin edebileştirilip romanlaştırması diyebiliriz. Açıkçası tatmin olmadım. Eleştirim edebi diline asla değil fakat içerik bir edebiyat ürünü gibi algılanmamalı bence.
Misal Züleyha güzellemeleri hiç hoşuma gitmedi. Kur'an'da yaptığı aleni bir şekilde "çirkin bir iş" olarak ifade ediliyor. Ama sanki yaptığı basit bir şeymiş gibi üstünde pek durulmuyor. Sürekli Züleyha'dan Yusuf'a ilan-ı aşk okuyoruz. Ben daha realist olunması gerektiği taraftarıyım. Nazan Bekiroğlu'nu yargılamıyorum çünkü o bir edebiyatçı, ilahiyatçı olsaydı burada bahsedeceğim şeyler eminim ki çok daha farklı olacaktı. Bu inceleme esasında bir eleştiri ama sadece bu kitaba değil Yusuf İle Züleyha'yı iki güzel aşık olarak gösteren herkese. Tavsiyem Kur'an ve hadislerde bu kıssanın nasıl geçtiğine ve hangi yönüyle ön plana çıktığına bakın. Bizim için Peygamber hayatları ve kıssaları magazin takip eder gibi okunacak şeyler değildir. Bu nedenle bu kitapla yetinmenizi önermem.
Okuduğunuz için teşekkür ederim. Ve şunu da belirtmek isterim bu inceleme oldukça özneldir. Yalnızca kitaba yönelik değildir.