···Okunma: 13 Mart 2023 14:43
Sıkça karşılaştığım ve merak ettiğim bir kitap olmakla birlikte beklentim yüksek değildi açıkçası. Popüler kitaplara düşük beklentiyle, sırf çok merak ettiğim için başlıyorum genelde. İçlerinde elbette beklentimin üstüne çıkan çok oluyor. Bu kitap da tam olarak öyle oldu benim için.
Düşük IQ ya sahip genç Charlie bir ameliyat sonrası üstün zekâlı oluyor. Algernon adında bir farede test edilen bu işlem için, sahipsiz kalan Charlie kobay olarak kullanılıyor. Charlie ‘den doktorlar ameliyat öncesi ve sonrasında günlük rapor tutmasını istiyor. Yaşadığı, hissettiği, düşündüğü her şeyi kayıt altına alıyor. Biz de olayların gidişatını ve Charlie’nin yaşadığı değişimleri bu günlük raporlarla öğreniyoruz.
Charlie’ nin maruz kaldığı, yaşadığı, hissettiği her şey o kadar dokunaklı ki etkilenmemek mümkün değil. Özellikle de ameliyat sonrası zekâsındaki, algısındaki artış ile geçmişe dair hatırladıkları, insanların, onun düşük zekâlı halindeyken düşündüğü ve gördüğünden çok farklı olduğunu anlaması çok çarpıcıydı.
Düşük zekâlı insanlara karşı neden bu kadar acımasız olunuyor, zekâsı düşük olsa bile kalplerinin kocaman olduğu neden hiç fark edilmiyor? Çok kalp kıran bir hikayesi var Charlie’ nin. O nedenle hayatın bambaşka bir penceresinden biraz olsun bakmak isteyen herkesin okumasını isterim.
Seni ve yaşadıklarını unutmayacağım Charlie.