2023 4. kitabı
Mersault karakteri işlediği cinayetten ziyade toplumun beklentilerini isteklerini karşılamadığı için mahkeme tarafından yargılanıyor ve hatta hakkında infaz kararı alınıyor. Sanki toplumun bizden beklentilerinden mesulmuşuz gibi bana kalırsa mesul olduğumuz tek bir şey vardır ki kendi ruhumuza göre hareket etmek kendi ruhumuzu yaşayabilmek yansıtabilmek. Kanımca iç sesine kulak asmayıp toplumun belirlediği çerçeve doğrusunda ilerleyen birey bu eylemlerinin sonucunda benliğine aykırı davrandığından ve başkalarının belirledikleri aşamalardan geçtiğinden özgürlüğünü yitirecektir. Diğer bir yandan Camus’nun saçma felsefesi benim için daha önce üstüne düşünmediğim ve beni konfor alanımdan da çıkaran bir düşünce akımıydı. Hiçbir şeyin gerçekten önemi yok mu ? O halde günlük hayatımızda dilimize pelesenk olmuş insan hayatının değeri ile alakalı düşüncelerimiz de mi anlamsız ? Peki herhangi bir değeri olmayan eylemlerimizle saatlerimizi günlerimizi aylarımızı ne uğruna harcıyoruz ve neden yaşıyoruz ?
Duygu ve Düşünce
YabancıAlbert Camus · Can Yayınları · 2025137,1bin okunma