2023 27. kitabı
Okunma: 18 Mart 2023 22:20
Hayal olamayacak kadar gerçek... İlahi Komedya Dante'nin Cehennem, Âraf ve Cennet'e yaptığı düşsel bir gezinin öyküsüdür. Cehennem 34 kantodan, Âraf ve Cennet 33 kantodan oluşur.(ayrı ayrı) Cehennem kısımı bence kitabın en güzel kısmıydı. Nefes kesiciydi. Hayal etmesi oldukça zor ve sınırları zorlayan bir bölümdü. Dante'nin bahsettiği cehennem, aşağı indikçe daralan bir çukurdu ve bu çukur 9 kattan oluşuyordu, cehennemin 9 tabakası. Aşağı indikçe günahlar ve cezalar daha büyük ve daha acılı oluyordu. Dante bu yolculuğu sırasında ünlü insanlarla da karşılaşıp onlarla da konuştuğu bölümler var. Onların hikayesine de az da olsa, cehennem bölümünde yer verilmiş. Bazı katlarda Roma veya Yunan mitolojilerinden aldığınm varlıkları cehennemin koruyucusu yapıyordu. Bu eserde mitoloji felsefe ve birçok alana, bolca yer verilmiştir. Cehennemin giriş katında, kötülükle iyilik de yapmadan yaşamış olan ruhların bulunduğu yerdir.Cehennemin ilk katında vaftiz olmamış ruhlar, ikinci dairesinde şehvet düşkünleri, üçüncü katında oburlar, 4. katında cimriler, savurganlar, öfkeliler, 5. katında öfkeye yenik düşenler, 6. katında sapkınlar ,7. katında saldırganlar, cinsel sapkınlar, tefeciler, hileciler, 8. katında din sömürücüleri, büyücüler, rüşvet yiyenler, ikiyüzlüler, hırsızlar, bölücüler, 9.katında hainler vatanlarına ve konuklarına ihanet edenler. (katlar kendi arasında bölümlere de ayrılıyor) Bu bölümde, buzlarla kaplı olan cehennemde, Lucifer ortaya çıkıyor. Muhteşemdi.( o kısmı tekrar tekrar okudum) 2. kısım olan Araf; cehennem ve cenneti arasında bir köprü. Araf dağına tırmanmaya çalışırlar en üst katta, dağın en üstünde yeryüzü cenneti bulunur. Araf 7 kattan oluşur. Bu bölümde cehennem bölümüne kıyasen daha çok ruhlarla konuşulur ve onların hayat hikayesi öğrenilir. Tanıdıklar da vardır. Son kısım olan Cennet, 9 kattan oluşuyor. 1. katta ay, 2. katta Merkür, 3. katta Venüs, 4. katta Güneş, 5. kattan Mars, 6. katta Jüpiter, 7. katta Satürn gezegenleri yer alır. 8. kata dönmeyen yıldızlar, 9.katta ışık noktaları vardır. Bu katta bilgiler daha yoğun merak edilenlerin cevapları bir nebze olsun giderilen bir bölüm. Tanrı ile ilgili şüphelerin dile getirildiği ve cevapları arandığı bölüm. Işıklı ve hareketliliğin olduğu bir cennet. Olağanüstü bir yolculuk. Dante'ye bu yolculukta başta ünlü şair Vergilius eşlik ediyor. İnsan aklını temsil eden Vergilius, Dante için bir rehber Usta koruyucu hatta bir baba görevini görüyor. Araf'ın ortasına kadar Dante'ye eşlik ediyor. Daha sonra Beatrice ona eşlik ediyor. Beatrice Dante'nin gerçek hayatta da sevdiği aşık olduğu kadın, bu kitapta da aynı duygular içerisinde yer vermiş. Yani kısacası Dante kendi doğruları ve inandığı dine göre olağanüstü bir kurgu yaratmış, bazı kısımlar bana ters düşse de yarattığı eser kesinlikle muhteşem. Ve çeviri içinde birkaç şey yazmak istiyorum. İlk Bu kitabı okumak istediğimde çeviri için baya bir araştırma yaptım sonunda bu yayını seçtim iyikide seçtim. Çünkü çevirmen Rekin Teksoy Bu kitabı anlamanız için elinden geleni yapmış, baştan sona elinden gelenin en iyisini yaratmış ön bilgileri olsun ve kitabı bittikten sonra arkadaki özet kısmındaki kantolar olsun kitap muhteşem bir şekilde açıklanmış, dipnotlara zaten lafım yok sürekli tekrarlanmışlar eğer bu kitabı daha doğrusu İlahi Komedyayı gerçekten anlamak istiyorsanız bence bu yayınevini tercih edin,muhteşem. bu kadar. ✿⁠ ✿⁠ ✿
İlahi Komedya (Cep Boy)Dante Alighieri · Oğlak Yayıncılık · 20216,4bin okunma