Puan vermedi·360 syf.····Okunma: 19 Mart 2023 00:15 Öncelikle hiç bir kitap tam anlamıyla bitmek ve okuyucuya bak karakter artık şu hayatı yaşıyor, bunu çözdü ya da çözemedi veya mutlu ya da mutsuz sonlu bitti diye kendini ifade etme zorunluluğu yoktur. Kitabın sonu da var üstelik. Okuyucunun bazı temennilerle kitabı sürdürmesini biraz bencilce buluyorum, romanın havasını bozan o beklentiyle keyif alma düzeyini minimuma indirildiğini düşünüyorum. Aslında eleştirim beklentiyle alakalı, her attığımız adımda, kurduğumuz hayatta beklentiler bizi ele geçiriyor buna izin vermek yerine süreçten keyif almak kendimiz için çok daha iyi olmaz mıydı? K. da karakter olarak size (beklenti içerisinde olanlara) biraz benziyor, sürekli çözmeye çalıştığı işini gerçekleştirme arzusu ve çoğu zaman kontrolünden çıkan durumlardan dolayı tek bir amaç uğruna zamanını harcıyor. K.’nın terk etmeme motivasyonu belki birden fazladır ama en güçlüsü kesinlikle atandığı görevi bir gün gerçekleştireceğine olan inancıydı. İkinci en güçlü sebepte insanlara, memurlara uyum sağlayıp içe sızıp yine birinci sebebi gerçekleştirmeye olan arzusu. Sonlara doğru plansızlığı ve vurdum duymazlığı K. kendine dışardan bakacak olursa hoşuna gitmeyecektir ama belki bu da planının bir parçasıdır. Okuyucuya ve yan karakterlere bu hissiyatı vermesi görevini daha hızlı yapması için bir yoldur belki. Bu yolu da kendi kuracak ve yürüyecektir.
Bir başkaldırı ve uyum söz konusu. Uyum sağlarsan konforun bozulmaz ama baş kaldırırsan sorun yaşarsın. Sorunu ne süre yaşarsın ve sonucunda istediğini alabilir misin? sorusu eminim K.’nın zihninde yankılanıp duruyordu ki terk etmediği bir gerçek. Dediğim gibi kitabın sonu var ve K.’nın yolunu kurup yürüyüp yürümeyeceği ona kalmış bir durum. K. her şey olabilir ama asla aptal değil.
K.’ya: Bulunduğun yerden ayrılman yakın değil ve diğer ihtimalleri yok ederek ne kazandığın seni ilgilendirir. Şimdiden sonra devam edeceğin hayatında, mevcut duruşunu korumanı ve kendini rahat ettirme ihtiyacı duymanı temenni ediyorum. Kendine iyi bak!