Hangi Körlük?
2023 6. kitabı
Okunma: 22 Mart 2023 23:45
Kitabın kapağını görüp ismini okuduğum ilk andan beri kafamda kurduğum senaryo ve yaptığım çıkarımların üstüne kitabın ilk sayfasında okuduğum “Bakabiliyorsan, gör. Görebiliyorsan fark et.” cümlesi ile beraber müthiş bir heyecana kapılarak okumaya başladım. İsminin akla gelen ilk anlamından da belli olduğu üzere ani ve belirtisiz bir şekilde kör olmaya başlayan insanların, körlüğün getirdiği bazı sonuçlar ile sonuçlar yüzünden alınan hükümet kararlarına, insanlığın hayvansal dürtülerine çabucak yenik düşmesinin sonuçlarına karşı verdikleri fiziki ve psikolojik mücadele anlatılıyor. Yazar bu mücadeleyi anlatırken sık sık modern yaşamdaki insanın düştüğü trajikomik halleri ve bu insanların hayatındaki çelişkili hareketleri akıllıca eleştirerek okurun yüzüne vuruyor. Vermek istediği mesajları ise kitabın geneline yayarak zihninize işliyor. Kitabın isminin akla gelen ikinci anlamı ise kitabın anlamındaki derinliği artırıp sizi sarsarak kafanızda birçok soru işareti bırakıyor. Kitabı okurken insanların yaşam tarzlarıyla ailelerine olan bağlılıklarının arasında her zaman doğrusal bir ilişkinin olmadığını, herhangi bir şeyin değerinin dönemin şartlarına göre ne kadar değişebileceğini anlıyorsunuz. Yazar kitap boyunca hiçbir karakterin ismini söylemeden onları birkaç sözcükle betimleyerek bizlere medeniyetin kalmadığı bir yerde isimlerin de işlevini yitireceği mesajını veriyor. Okurken ve okuduktan sonra bazı şeyleri sorgulamadan edemiyor ve sorguladıkça bataklığa çekiliyormuş gibi hissediyorsunuz. İlk başta duyduğum müthiş heyecanımın karşılığını aldığımı düşünüyorum. Zamanınızı ayırarak incelemeyi okuduğunuz için teşekkür ediyor ve iyi okumalar diliyorum. Son olarak kitapta hoşuma giden bir cümleyi buraya bırakarak sizin yorumlarınızı bekliyorum. “Kaybolmayın, kaybolmanıza izin vermeyin.” (s.286)
Körlük
KörlükJosé Saramago · Kırmızı Kedi Yayınları · 2022131,8bin okunma